Colored Potatoes
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F16%3A70068" target="_blank" >RIV/60460709:41210/16:70068 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Colored Potatoes
Popis výsledku v původním jazyce
Red-, purple- and blue-fleshed potatoes are an attractive novelty and an interesting alternative to the traditional white or cream-colored potato flesh. They are rich in health promoting antioxidants such as polyphenols, chlrogenic acids, anthocyanins, ascorbic acid and carotenoids with strong antioxidant activity and many functional properties, antiproliferative activities, and hypocholesterolemic action. The antioxidant levels in red or purple-fleshed potatoes may be three times higher than in white or yellow-fleshed potato. Levels of antioxidants are mainly affected by variety (for colored potatoes individual anthocyanins may be fingerprints). However, also the growing location, climatic conditions, cultivation practice, storage, peeling and different cooking methods may affect their and glycoalkaloid concentration. Potato products made from colored potatoes may be an interesting alternative to the traditional products.
Název v anglickém jazyce
Colored Potatoes
Popis výsledku anglicky
Red-, purple- and blue-fleshed potatoes are an attractive novelty and an interesting alternative to the traditional white or cream-colored potato flesh. They are rich in health promoting antioxidants such as polyphenols, chlrogenic acids, anthocyanins, ascorbic acid and carotenoids with strong antioxidant activity and many functional properties, antiproliferative activities, and hypocholesterolemic action. The antioxidant levels in red or purple-fleshed potatoes may be three times higher than in white or yellow-fleshed potato. Levels of antioxidants are mainly affected by variety (for colored potatoes individual anthocyanins may be fingerprints). However, also the growing location, climatic conditions, cultivation practice, storage, peeling and different cooking methods may affect their and glycoalkaloid concentration. Potato products made from colored potatoes may be an interesting alternative to the traditional products.
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI101A184" target="_blank" >QI101A184: Technologie pěstování brambor - nové postupy šetrné k životnímu prostředí</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Advances in Potato Chemistry and Technology
ISBN
9780128000021
Počet stran výsledku
34
Strana od-do
249-282
Počet stran knihy
752
Název nakladatele
Academic Press Elsevier
Místo vydání
Oxford
Kód UT WoS kapitoly
—