Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Colored Potatoes

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F16%3A70068" target="_blank" >RIV/60460709:41210/16:70068 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Colored Potatoes

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Red-, purple- and blue-fleshed potatoes are an attractive novelty and an interesting alternative to the traditional white or cream-colored potato flesh. They are rich in health promoting antioxidants such as polyphenols, chlrogenic acids, anthocyanins, ascorbic acid and carotenoids with strong antioxidant activity and many functional properties, antiproliferative activities, and hypocholesterolemic action. The antioxidant levels in red or purple-fleshed potatoes may be three times higher than in white or yellow-fleshed potato. Levels of antioxidants are mainly affected by variety (for colored potatoes individual anthocyanins may be fingerprints). However, also the growing location, climatic conditions, cultivation practice, storage, peeling and different cooking methods may affect their and glycoalkaloid concentration. Potato products made from colored potatoes may be an interesting alternative to the traditional products.

  • Název v anglickém jazyce

    Colored Potatoes

  • Popis výsledku anglicky

    Red-, purple- and blue-fleshed potatoes are an attractive novelty and an interesting alternative to the traditional white or cream-colored potato flesh. They are rich in health promoting antioxidants such as polyphenols, chlrogenic acids, anthocyanins, ascorbic acid and carotenoids with strong antioxidant activity and many functional properties, antiproliferative activities, and hypocholesterolemic action. The antioxidant levels in red or purple-fleshed potatoes may be three times higher than in white or yellow-fleshed potato. Levels of antioxidants are mainly affected by variety (for colored potatoes individual anthocyanins may be fingerprints). However, also the growing location, climatic conditions, cultivation practice, storage, peeling and different cooking methods may affect their and glycoalkaloid concentration. Potato products made from colored potatoes may be an interesting alternative to the traditional products.

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI101A184" target="_blank" >QI101A184: Technologie pěstování brambor - nové postupy šetrné k životnímu prostředí</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Advances in Potato Chemistry and Technology

  • ISBN

    9780128000021

  • Počet stran výsledku

    34

  • Strana od-do

    249-282

  • Počet stran knihy

    752

  • Název nakladatele

    Academic Press Elsevier

  • Místo vydání

    Oxford

  • Kód UT WoS kapitoly