Vliv výživy a krmení dojnic na kvalitu mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F01%3A00002607" target="_blank" >RIV/60460709:41210/01:00002607 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv výživy a krmení dojnic na kvalitu mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Schopnost produkce mléka závisí primárně na genetickém základu, který určuje míru rozvoje aktivních žlázových tkání v mléčné žláze. Vysoko užitkové dojnice mají několika násobně větší počet žlázových buněk než mají dojnice s nízkou produkcí. Produkce mléka je přímo úměrná příjmu krmné dávky, vyrovnané v obsahu živin a energie, potřebám dojnice pro tvorbu mléka. Bílkoviny mléka mají vysokou biologickou hodnotu okolo 90, je to v podstatě druhá nejkvalitnější přirozená bílkovina (první je bílkovina vaječná). Hlavními bílkovinami kravského mléka jsou kaseiny, a laktoalbumín, b laktoglobulín a imunoglobulíny. Lipidy mléka mimo skutečnost, že jsou zdrojem energie mají i velmi dobré chuťové vlastnosti. Mléčný tuk se liší od tuku depotního, ukládaného v těle zvířat, vyšším podílem mastných kyselin s krátkým a středně dlouhým uhlíkatým řetězcem a zastoupením nenasycených mastných kyselin. Laktóza mléka se syntetizuje z glukózy. Na litr mléka se spotřebuje asi 72 g glukózy. Z krve protékající ml
Název v anglickém jazyce
Effect of nutrition and feeding dairycow on milk qualities
Popis výsledku anglicky
Production of milk is directly dependet on intake of ration , well-balanced in nutrients content and energy, which dairycow needs for milk production. Protein milk have high biological value about 90, it is second best-superior natural protein. Lipids ofmilk outside reality, that they are source of energy, they have very good gustatory characteristics, also. Milk lactose synthesize from glucose. For 1 liter of milk is need about 72 g glucose. To basic faciliti of cattlebreeder are ability frame well-balanced ration .
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2001
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník referátů z mezinárodní konference " Den mléka 2001 "
ISBN
80-213-0763-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
83
Strana od-do
16-19
Název nakladatele
Česká zemědělská univerzita
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
26. 4. 2001
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—