Obsah celkových polyfenolů v Ryzlinku rýnském
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F02%3A00003755" target="_blank" >RIV/60460709:41210/02:00003755 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah celkových polyfenolů v Ryzlinku rýnském
Popis výsledku v původním jazyce
Víno je v lidské výživě významným zdrojem antioxidantů. Ve víně je obsaženo přibližně 200 různých fenolických sloučenin, z nichž některé mají antioxidační účinky neboť zpomalují oxidační procesy v buňkách, mají ochranný účinek proti rakovině, kardiovaskulárním a zánětlivým onemocněním. Byl stanoven obsah celkových polyfenolů ve 12 vzorcích Ryzlinku bílého spektrofotometricky s Folin-Ciocalteuovým činidlem. Bílý Ryzlink byl z českých regionů: Mělnického, Žernoseckého a Roudnického a z různých vybraných ročníků pěstování. Nejvyšší obsah celkových polyfenolů byl nalezen u vín pocházejících z Žernosecké oblasti (271 - 392 mg.ml-1) a z Lobkowiczkého zámeckého vinařství. Nejvíce fenolických látek obsahovalo odrůdové jakostní archivní víno z Roudnické oblasti, ročník 1994, Lobkowiczké zámecké vinařství (533 mg.ml-1). Obsah fenolických látek byl ovlivněn oblastí, ročníkem a technologií.
Název v anglickém jazyce
Content of total polyphenols in White Riesling
Popis výsledku anglicky
Wine is significant source of antioxidants in human nutrition. Every glass of wine contains approximately 200 different phenolic compounds, of which several have been noted as antioxidants because they have been shown to slow the potentially damaging cell oxidation process. Polyphenols are group of chemical compounds that are widely distributed in nature. The biological effect of polyphenols as shown by numerous studies, suggest that they may be protective against cancer, cardiovascular, inflammatory and other diseases. In twelve samples of White Riesling the content of total polyphenols by spectrophotometry with Folin-Ciocalteau´s phenolic reagent was determinated. White Riesling was from the Czech area - Mělnik area, Žernoseky area and Roudnice areaand from different vintages. The highest content of total polyphenols was found in White Riesling from Žernoseky wines (271- 392 mg.L-1) and in White Riesling made by Lobkowiczké zámecké vinařství(Lobkowicz Castle Viticulture). The highest
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2002
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Vitamins 2002. Vitaminy 2002 - Přírodní antioxidanty
ISBN
80-7194-451-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
259-263
Název nakladatele
Univerzita Pardubice
Místo vydání
Pardubice
Místo konání akce
Pardubice
Datum konání akce
3. 9. 2002
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—