Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah celkových polyfenolů v Ryzlinku rýnském

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F02%3A00003755" target="_blank" >RIV/60460709:41210/02:00003755 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Obsah celkových polyfenolů v Ryzlinku rýnském

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Víno je v lidské výživě významným zdrojem antioxidantů. Ve víně je obsaženo přibližně 200 různých fenolických sloučenin, z nichž některé mají antioxidační účinky neboť zpomalují oxidační procesy v buňkách, mají ochranný účinek proti rakovině, kardiovaskulárním a zánětlivým onemocněním. Byl stanoven obsah celkových polyfenolů ve 12 vzorcích Ryzlinku bílého spektrofotometricky s Folin-Ciocalteuovým činidlem. Bílý Ryzlink byl z českých regionů: Mělnického, Žernoseckého a Roudnického a z různých vybraných ročníků pěstování. Nejvyšší obsah celkových polyfenolů byl nalezen u vín pocházejících z Žernosecké oblasti (271 - 392 mg.ml-1) a z Lobkowiczkého zámeckého vinařství. Nejvíce fenolických látek obsahovalo odrůdové jakostní archivní víno z Roudnické oblasti, ročník 1994, Lobkowiczké zámecké vinařství (533 mg.ml-1). Obsah fenolických látek byl ovlivněn oblastí, ročníkem a technologií.

  • Název v anglickém jazyce

    Content of total polyphenols in White Riesling

  • Popis výsledku anglicky

    Wine is significant source of antioxidants in human nutrition. Every glass of wine contains approximately 200 different phenolic compounds, of which several have been noted as antioxidants because they have been shown to slow the potentially damaging cell oxidation process. Polyphenols are group of chemical compounds that are widely distributed in nature. The biological effect of polyphenols as shown by numerous studies, suggest that they may be protective against cancer, cardiovascular, inflammatory and other diseases. In twelve samples of White Riesling the content of total polyphenols by spectrophotometry with Folin-Ciocalteau´s phenolic reagent was determinated. White Riesling was from the Czech area - Mělnik area, Žernoseky area and Roudnice areaand from different vintages. The highest content of total polyphenols was found in White Riesling from Žernoseky wines (271- 392 mg.L-1) and in White Riesling made by Lobkowiczké zámecké vinařství(Lobkowicz Castle Viticulture). The highest

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2002

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Vitamins 2002. Vitaminy 2002 - Přírodní antioxidanty

  • ISBN

    80-7194-451-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    259-263

  • Název nakladatele

    Univerzita Pardubice

  • Místo vydání

    Pardubice

  • Místo konání akce

    Pardubice

  • Datum konání akce

    3. 9. 2002

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku