Changes of lettuce seed quality after osmotic priming treatment
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F02%3A00004031" target="_blank" >RIV/60460709:41210/02:00004031 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Changes of lettuce seed quality after osmotic priming treatment
Popis výsledku v původním jazyce
In this experiment changes of lettuce seed quality after osmotic priming was studied. Nine seed lots from three varieties was hydrated in polyethylene glycol (PEG) 6000 solution, at 20oC, with osmotic potential -1.5 MPa. Hydration treatment by osmotic priming significantly affect seed parameters of lettuce seed, but resultant effect depends on seed lot original quality. Optimal durations of priming for lettuce seed were 24 and 72 hours. The basic condition for succeful osmotic priming is seed lot with high germination percentage. It is also important to know speed and uniformity of germination, expressed as mean time of germination (MTG). Value of MTG can help us to better differentiate seed lots before priming.
Název v anglickém jazyce
Changes of lettuce seed quality after osmotic priming treatment
Popis výsledku anglicky
In this experiment changes of lettuce seed quality after osmotic priming was studied. Nine seed lots from three varieties was hydrated in polyethylene glycol (PEG) 6000 solution, at 20oC, with osmotic potential -1.5 MPa. Hydration treatment by osmotic priming significantly affect seed parameters of lettuce seed, but resultant effect depends on seed lot original quality. Optimal durations of priming for lettuce seed were 24 and 72 hours. The basic condition for succeful osmotic priming is seed lot with high germination percentage. It is also important to know speed and uniformity of germination, expressed as mean time of germination (MTG). Value of MTG can help us to better differentiate seed lots before priming.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2002
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Vedecké a výskumné práce Výskumného Ústavu Zelinárskeho Nové zámky
ISBN
80-968065-5-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
82-87
Název nakladatele
Výskumný ústav zeleninársky Nové Zámky
Místo vydání
Nové Zámky
Místo konání akce
Nitra
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—