The lettuce (Lactuca sativa L.) seed storability after hydration treatment
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F03%3A00005504" target="_blank" >RIV/60460709:41210/03:00005504 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The lettuce (Lactuca sativa L.) seed storability after hydration treatment
Popis výsledku v původním jazyce
Storability of nine lettuce seed lots treated by hydration treatment was evaluated in this experiment. Two methods of hydration treatment: prehydration with duration 3, 6, 12 and 24 hours and osmotic priming in PEG 6000 solution (osmotic potential -1,5 MPa) with duration 24, 72 and 144 hours were used. Osmopriming 24 and 72 hours had positive effect on seed parameters after 300 days of storage. These seed lots had significantly higher germination percentage and germination energy and significantly shorter MTG (Mean Time of Germination) than untreated stored control. Prehydration treatment influenced the storability of treated seeds negatively. Longer durations of hydration had more negative influence on storability then shorter durations. Optimal hydration treatment is an important condition for next storage of treated seeds.
Název v anglickém jazyce
The lettuce (Lactuca sativa L.) seed storability after hydration treatment
Popis výsledku anglicky
Storability of nine lettuce seed lots treated by hydration treatment was evaluated in this experiment. Two methods of hydration treatment: prehydration with duration 3, 6, 12 and 24 hours and osmotic priming in PEG 6000 solution (osmotic potential -1,5 MPa) with duration 24, 72 and 144 hours were used. Osmopriming 24 and 72 hours had positive effect on seed parameters after 300 days of storage. These seed lots had significantly higher germination percentage and germination energy and significantly shorter MTG (Mean Time of Germination) than untreated stored control. Prehydration treatment influenced the storability of treated seeds negatively. Longer durations of hydration had more negative influence on storability then shorter durations. Optimal hydration treatment is an important condition for next storage of treated seeds.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA521%2F96%2F0616" target="_blank" >GA521/96/0616: Podíl deteorace semen a patogenů na změnách životních projevů osiva</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Scientia Agriculturae Bohemica
ISSN
1211-3174
e-ISSN
—
Svazek periodika
34
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
135-139
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—