Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The lettuce (Lactuca sativa L.) seed storability after hydration treatment

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F03%3A00005504" target="_blank" >RIV/60460709:41210/03:00005504 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The lettuce (Lactuca sativa L.) seed storability after hydration treatment

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Storability of nine lettuce seed lots treated by hydration treatment was evaluated in this experiment. Two methods of hydration treatment: prehydration with duration 3, 6, 12 and 24 hours and osmotic priming in PEG 6000 solution (osmotic potential -1,5 MPa) with duration 24, 72 and 144 hours were used. Osmopriming 24 and 72 hours had positive effect on seed parameters after 300 days of storage. These seed lots had significantly higher germination percentage and germination energy and significantly shorter MTG (Mean Time of Germination) than untreated stored control. Prehydration treatment influenced the storability of treated seeds negatively. Longer durations of hydration had more negative influence on storability then shorter durations. Optimal hydration treatment is an important condition for next storage of treated seeds.

  • Název v anglickém jazyce

    The lettuce (Lactuca sativa L.) seed storability after hydration treatment

  • Popis výsledku anglicky

    Storability of nine lettuce seed lots treated by hydration treatment was evaluated in this experiment. Two methods of hydration treatment: prehydration with duration 3, 6, 12 and 24 hours and osmotic priming in PEG 6000 solution (osmotic potential -1,5 MPa) with duration 24, 72 and 144 hours were used. Osmopriming 24 and 72 hours had positive effect on seed parameters after 300 days of storage. These seed lots had significantly higher germination percentage and germination energy and significantly shorter MTG (Mean Time of Germination) than untreated stored control. Prehydration treatment influenced the storability of treated seeds negatively. Longer durations of hydration had more negative influence on storability then shorter durations. Optimal hydration treatment is an important condition for next storage of treated seeds.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA521%2F96%2F0616" target="_blank" >GA521/96/0616: Podíl deteorace semen a patogenů na změnách životních projevů osiva</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Scientia Agriculturae Bohemica

  • ISSN

    1211-3174

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    34

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    135-139

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus