Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of hydration treatments on seed parameters of different lettuce (Lactuca sativa L.) seed lots

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F02%3A00004030" target="_blank" >RIV/60460709:41210/02:00004030 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of hydration treatments on seed parameters of different lettuce (Lactuca sativa L.) seed lots

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The influence of hydration treatments on seed parameters of lettuce seed lots with different initial quality was investigated. Nine seed lots were treated by prehydration (duration 3, 6, 12 and 24 hours) and by osmopriming in polyethyleneglycol 6000 solution (duration 24, 72 and 144 hours) with osmotic potential -1.5 MPa. The result of hydration treatment depends on seed lot attributes. The germination percentage is not a sufficient criterion for determination of seed convenience for hydration treatment. Possible complementary parameter can be mean time of germination (MTG) with high correlation between non-treated and treated seed lots. Effect of hydration depends also on hydration method and its duration. The osmopriming is more suitable method for lettuce seed than prehydration. Generally shorter duration of hydration (till 6 hours at prehydration and till 72 hours at priming) proved more effective on lettuce seed lots parameters after treatment.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of hydration treatments on seed parameters of different lettuce (Lactuca sativa L.) seed lots

  • Popis výsledku anglicky

    The influence of hydration treatments on seed parameters of lettuce seed lots with different initial quality was investigated. Nine seed lots were treated by prehydration (duration 3, 6, 12 and 24 hours) and by osmopriming in polyethyleneglycol 6000 solution (duration 24, 72 and 144 hours) with osmotic potential -1.5 MPa. The result of hydration treatment depends on seed lot attributes. The germination percentage is not a sufficient criterion for determination of seed convenience for hydration treatment. Possible complementary parameter can be mean time of germination (MTG) with high correlation between non-treated and treated seed lots. Effect of hydration depends also on hydration method and its duration. The osmopriming is more suitable method for lettuce seed than prehydration. Generally shorter duration of hydration (till 6 hours at prehydration and till 72 hours at priming) proved more effective on lettuce seed lots parameters after treatment.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2002

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Zahradnictví (Horticultural Science)

  • ISSN

    0862-867X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    29

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    12-16

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus