Skladovatelnost osiv zelenin upravených hydračními úpravami
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F05%3A10324" target="_blank" >RIV/60460709:41210/05:10324 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
THE STORAGE OF VEGETABLE SEED LOTS TREATED BY HYDRATION TREATMENT
Popis výsledku v původním jazyce
The storage of 4 vegetable crops after hydration treatment was evaluated. Two storage temperatures 20ºC and -18ºC were used. The storability of treated seeds is influenced by the method and duration of hydration. The prehydration method is better for radish, onion and spinach compared to osmotic priming. Medium durations of the treatment 6 or 9 hours have similar effect on seed parameters. Longer durations of treatment were used for carrot and both methods give similar results. The storabilityof seeds varies in dependence on crop and on the way of storage. Short-time storage (up to 6 months) of seed lots after hydration treatment does not have negative effect on seed parameters after storage. The differences between seed lots stored at different temperatures starts to occur after 12 months of storage in onion seed lots.
Název v anglickém jazyce
THE STORAGE OF VEGETABLE SEED LOTS TREATED BY HYDRATION TREATMENT
Popis výsledku anglicky
The storage of 4 vegetable crops after hydration treatment was evaluated. Two storage temperatures 20ºC and -18ºC were used. The storability of treated seeds is influenced by the method and duration of hydration. The prehydration method is better for radish, onion and spinach compared to osmotic priming. Medium durations of the treatment 6 or 9 hours have similar effect on seed parameters. Longer durations of treatment were used for carrot and both methods give similar results. The storabilityof seeds varies in dependence on crop and on the way of storage. Short-time storage (up to 6 months) of seed lots after hydration treatment does not have negative effect on seed parameters after storage. The differences between seed lots stored at different temperatures starts to occur after 12 months of storage in onion seed lots.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GP521%2F02%2FD171" target="_blank" >GP521/02/D171: Vitalita a skladovatelnost semen některých druhů zelenin a možnosti jejich ovlivnění hydratačními úpravami</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Scientia Agriculturae Bohemica
ISSN
1211-3174
e-ISSN
—
Svazek periodika
36
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
21-26
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—