Vliv hydratačních úprav na skladovatelnost semen zelenin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F04%3A9424" target="_blank" >RIV/60460709:41210/04:9424 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Influence of Seed Hydration Treatment on Storability of Vegetable Seeds
Popis výsledku v původním jazyce
Vegetable seeds quality after hydration treatment was evaluated in this experiment. Two seed lots of radish, onion, carrot and spinach were treated by prehydration and by osmotic priming in PEG 6000 solution. The seed lots were dried back after treatmentand stored in plastic boxes in 20C and -18C for 0, 2, 6 and 12 month. After these periods seed germination, MTG and germination energy were tested. The storability of treated seeds is influenced by the method and duration of hydration. The prehydration method is better for radish, onion and spinach than osmotic priming. For carrot both methods give similar results. The storability of seeds after 12 month of storage varies in dependence on crops. Significant decrease of seed germinationand germination energy and increase of MGT were determined in radish seeds (the same for both ways of storage). In onion decrease of seed germination and germination energy appeared only after storage at 20ºC. Seed parameters of spin
Název v anglickém jazyce
Influence of Seed Hydration Treatment on Storability of Vegetable Seeds
Popis výsledku anglicky
Vegetable seeds quality after hydration treatment was evaluated in this experiment. Two seed lots of radish, onion, carrot and spinach were treated by prehydration and by osmotic priming in PEG 6000 solution. The seed lots were dried back after treatmentand stored in plastic boxes in 20C and -18C for 0, 2, 6 and 12 month. After these periods seed germination, MTG and germination energy were tested. The storability of treated seeds is influenced by the method and duration of hydration. The prehydration method is better for radish, onion and spinach than osmotic priming. For carrot both methods give similar results. The storability of seeds after 12 month of storage varies in dependence on crops. Significant decrease of seed germinationand germination energy and increase of MGT were determined in radish seeds (the same for both ways of storage). In onion decrease of seed germination and germination energy appeared only after storage at 20ºC. Seed parameters of spin
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GP521%2F02%2FD171" target="_blank" >GP521/02/D171: Vitalita a skladovatelnost semen některých druhů zelenin a možnosti jejich ovlivnění hydratačními úpravami</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sustain Life, Secure Survival II Conference proceedings
ISBN
N
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
0-0
Název nakladatele
ČZU v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
ČZU v Praze
Datum konání akce
22. 9. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—