Kvalita vajec slepic nosného typu při různém obsahu metabolizovatelné energie v krmných směsích pro druhou fázi snášky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F02%3A00004232" target="_blank" >RIV/60460709:41210/02:00004232 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita vajec slepic nosného typu při různém obsahu metabolizovatelné energie v krmných směsích pro druhou fázi snášky
Popis výsledku v původním jazyce
Práce je zaměřena na možnost ovlivnění kvality vajec úpravou obsahu metabolizovatelné energie v krmné směsi ve druhé fázi snášky. Technologická hodnota vajec byla posuzována u slepic Hisex hnědý mezi 45.-65.týdnem věku. Slepice byly krmené izonitrogenními krmnými směsmi s obsahem metabolizovatelné energie 10,5 MJ (skupina 1), 11 MJ (skupina 2) a 11,5 MJ (skupina 3). Vejce k rozborům byly odebírány ve 28 denním intervalu, při každém roboru 16 vajec ze skupiny. Obsah metabolizovatelné energie signifikantně ovlivnil hmotnost vajec. Z dalších ukazatelů technologické hodnoty vajec se s obsahem energie v krmných směsích signifikantně zvyšoval podíl žloutku ve vejci, index bílku a index žloutku. Ukazatelem kvality skořápky (podíl skořápky z vejce, tloušťka skořápky a pevnost skořápky zjišťovaná nedestrukční metodou) nebyly energií ovlivněny.
Název v anglickém jazyce
The egg quality of laying hens with different content of energy in feed mixtures in second phase of laying period
Popis výsledku anglicky
Experiment was directed on ability of influence the egg quality with adjustment of the energy content in feed mixtures for hens on second phase of laying period. Technological characteristics of eggs were estimated by laying hybrid Hisex brown, from 45 to 65 weeks of age. Hens were fed with izonitrogen feed mixtures. Energy content, group 1 - 10,5 MJ, group 2 - 11,0 MJ, group 3 - 11,5 MJ. Eggs were take in 28 day intervals, each collection 16 eggs. Energy contents significantly increased yolk ratio,index of albumen and yolk. Traits of shell quality (shell %, shell thicness and shell strength measuring by non-destructive method, were not ifluented by different content of energy.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2002
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník - XXIX. semináře o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
80-7157-571-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
30
Název nakladatele
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
6. 3. 2002
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—