Vliv lyzinu a metioninu na složení jatečného těla brojlerových králíků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F03%3A00005172" target="_blank" >RIV/60460709:41210/03:00005172 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv lyzinu a metioninu na složení jatečného těla brojlerových králíků
Popis výsledku v původním jazyce
Limitujícími aminokyselinami ve výživě brojlerových králíků jsou lyzin a metionin, proto jsme se zaměřili na sledování doplňku lyzinu a metioninu v 1. měsíci výkrmu ve vztahu k jatečné užitkovosti. První skupina králíků byla kontrolní, bez doplňku lyzinua metioninu. Ve 2. skupině dostávala králíčata krmnou směs s doplňkem 0,05% MET, ve 3. skupině s doplňkem 0,10% LYS a ve 4. skupině s doplňkem 0,05% MET + 0,10% LYS v období od 35. - 63. dne věku králíků. Od 63. dne věku byli králíci v pokusných skupinách krmeni krmnou směsí bez přídavku aminokyselin. Jatečná užitkovost králíků byla posuzována na základě jatečné disekce ve věku 84 dnů. K jatečným rozborům byli vybráni králíci o živé hmotnosti 2 800 g. Signifikantní rozdíly byly zaznamenány pouze u jatečné výtěžnosti (P?0,05). Nejvyšší hodnotu jatečné výtěžnosti dosáhla 4. skupina s doplňkem metioninu a lyzinu (60,2%), zatímco 2. skupina, krmená směsí s přídavkem, měla jatečnou výtěžnost nejnižší (57,7%). Většina dalších ukazatelů jateč
Název v anglickém jazyce
The effect of methionine on slaughter characteristics of broiler rabbits
Popis výsledku anglicky
The experiment was oriented on effect of methionine and lysine on carcass value in broiler rabbits. The experiment was split in 4 groups, group 1 wad fed by kontrol feed mixture without the suplement of amino acids. Group 2 had feed mixture with 0.05% MET, group 3 0.1% LYS and group 4 0.1%LYS and 0.05% MET in period between 35 and 63 days of age. Carcass value was appreciated at the age of 84 days and at the weight 2800 g. We found out signifficant differences in dressing percentage (group 4 with LYS and MET supplement) vs. group 2 which had the lowest dressing percentage. Amino acids did not affect other slaughter characteristics.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník - souhrnů sdělení XXX. semináře o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
80-7157-648-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
22-23
Název nakladatele
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
MZLU Brno
Datum konání akce
20. 2. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—