PŘIBLIŽUJE SE EKOLOGICKÁ PRODUKCE PŠENICE OZIMÉ PARAMETRŮM KRMNÉ PŠENICE?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F03%3A00005402" target="_blank" >RIV/60460709:41210/03:00005402 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
PŘIBLIŽUJE SE EKOLOGICKÁ PRODUKCE PŠENICE OZIMÉ PARAMETRŮM KRMNÉ PŠENICE?
Popis výsledku v původním jazyce
Produkce pšenice ozimé v České republice je stabilní. Její výroba pokrývá potřeby potravinářského průmyslu a vše co nesplňuje podmínky potravinářské kvality bývá převedeno do krmného fondu i přes své naprosto nevyhovující krmivářské parametry. V současnédobě nejsou přesně definovány parametry krmné kvality, i když se některé rýsují - měkký endosperm, příznivé složení aminokyselinového spektra ve prospěch frakce prolaminové, snížená viskozita a vyšší obsah škrobu. Motivace pro takto vyráběnou pšen ici byměla být v realizační ceně. Ekologická produkce pšenice nabízí řešení v příznivějším poměru bílkovinných frakcí zrna. Cílem této práce bylo zjistit rozdíly u čtyř odrůd pšenic (Contra a Estica - krmné pšenice, Sulamit - elitní potravinářská pšenice, Semper - univerzální odrůda) pěstovaných na dvou konvenčních (Nechanice, Lípa) a jednom ekologickém stanovišti (Uhříněves). Byl hodnocen denní příjem krmiva, denní přírůstek a konverze krmiva jako základní krmivářské ukazatele. Dosažené výsl
Název v anglickém jazyce
DO PARAMETERS OF ECOLOGIC PRODUCTION OF WHEAT GET NEARER TO THOSE OF THE FEEDING WHEAT?
Popis výsledku anglicky
Production of wheat in the Czech republic has attained a stable level. The production of wheat covers all food-stuff industry requirements and the part of worse quality is transferred to animal fodder resources, often with absolutely unsuitable feed parameters. Although there are some characteristics able to feature feed quality, e.g. soft endosperm, favorable amino spectrum, lower viscosity, higher content of starch, etc., generally, parameters of feed quality have not been defined so far. Sale price of this sort of wheat could be a good reason for its production. Ecological production of wheat represents a solution in view of favorable amino spectrum of grain. The aim of this work was to find out differences among four varieties of wheat (Contra andEstica - feeding wheat, Sulamit - foodstuff wheat, Semper - universal wheat) cultivated on two conventional places (Nechanice, Lípa) and one ecological place (Uhoínives). As basic feed criteria the following quantities were taken: the dai
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník - vědeckých prací z mezinárodní konference studentů DSP výživa a dietetika zvířat a workshopu Phare, Pera, Zelená laguna a vliv výživy na kval
ISBN
80-7040-626-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
148
Strana od-do
35-37
Název nakladatele
Jihočeská univerzita České Budějovice
Místo vydání
České Budějovice
Místo konání akce
České Budějovice
Datum konání akce
29. 5. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—