Posouzení kvality proteinu zrna pšenice seté, pěstované ekologicky a konvenčně
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F06%3A16431" target="_blank" >RIV/60460709:41210/06:16431 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Posouzení kvality proteinu zrna pšenice seté, pěstované ekologicky a konvenčně
Popis výsledku v původním jazyce
V našich pokusech se potvrdily odrůdové rozdíly v krmné hodnotě stejně jako rozdíly mezi sledovanými lokalitami (ekologická versus konvenční). Jako nevhodné ke krmným účelům se projevily odrůdy s elitní potravinářskou jakostí, naopak krmné odrůdy potvrdily svou krmnou charakteristiku. Pokusy dále signifikantně ukázaly vyšší nutriční parametry krmné hodnoty diet ekologicky vypěstovaných pšenic v parametrech denní přírůstku modelových zvířat, konverze krmiva, poměru PER, BHB, NPU a NB. Příčinou může být vyšší obsah protoplazmatických bílkovin zrna, a tak i lepší poměr k zásobním bílkovinám zejména k nerozpustné frakci gliadinové a gluteninové. Vyšší obsah rozpustných albuminů a globulinů souvisí s vyšším obsahem esenciálních aminokyselin.
Název v anglickém jazyce
Appreciation qualities protein grains wheat sown, grown ecologically a conventionally
Popis výsledku anglicky
In our tests ratified differences in the feeding value of concretes varieties as well as differences among monitored lokality (ecological versus conventional) were investigated. As an unseasonably to feeding purpose shows the variety with an elite food quality, on the contrary, variety unseasonably for baker utilization had good feeding qualities. The tests further significanty show higher nutritive characteristics feeding values diet sof ecologically cultivated wheat in the values of dailly gains of animal (Rattthus ratthus var.norvergicus), feed conversions, PER, BV, NPU and NB. The cause may be higher content of protoplasmic protein of grains, so and better ratio to store protein especially to insoluble fraction gliadin and glutenin. Higher contentof soluble albumins and globulins cohere with higher content of essencial amino-acid.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Dni výživy zvierat 2006
ISBN
80-8077-035-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
6-9
Název nakladatele
UVL Košice
Místo vydání
Košice
Místo konání akce
Košice
Datum konání akce
13. 9. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—