Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Posouzení kvality proteinu zrna pšenice seté, pěstované ekologicky a konvenčně

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F06%3A16431" target="_blank" >RIV/60460709:41210/06:16431 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Posouzení kvality proteinu zrna pšenice seté, pěstované ekologicky a konvenčně

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V našich pokusech se potvrdily odrůdové rozdíly v krmné hodnotě stejně jako rozdíly mezi sledovanými lokalitami (ekologická versus konvenční). Jako nevhodné ke krmným účelům se projevily odrůdy s elitní potravinářskou jakostí, naopak krmné odrůdy potvrdily svou krmnou charakteristiku. Pokusy dále signifikantně ukázaly vyšší nutriční parametry krmné hodnoty diet ekologicky vypěstovaných pšenic v parametrech denní přírůstku modelových zvířat, konverze krmiva, poměru PER, BHB, NPU a NB. Příčinou může být vyšší obsah protoplazmatických bílkovin zrna, a tak i lepší poměr k zásobním bílkovinám zejména k nerozpustné frakci gliadinové a gluteninové. Vyšší obsah rozpustných albuminů a globulinů souvisí s vyšším obsahem esenciálních aminokyselin.

  • Název v anglickém jazyce

    Appreciation qualities protein grains wheat sown, grown ecologically a conventionally

  • Popis výsledku anglicky

    In our tests ratified differences in the feeding value of concretes varieties as well as differences among monitored lokality (ecological versus conventional) were investigated. As an unseasonably to feeding purpose shows the variety with an elite food quality, on the contrary, variety unseasonably for baker utilization had good feeding qualities. The tests further significanty show higher nutritive characteristics feeding values diet sof ecologically cultivated wheat in the values of dailly gains of animal (Rattthus ratthus var.norvergicus), feed conversions, PER, BV, NPU and NB. The cause may be higher content of protoplasmic protein of grains, so and better ratio to store protein especially to insoluble fraction gliadin and glutenin. Higher contentof soluble albumins and globulins cohere with higher content of essencial amino-acid.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Dni výživy zvierat 2006

  • ISBN

    80-8077-035-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    6-9

  • Název nakladatele

    UVL Košice

  • Místo vydání

    Košice

  • Místo konání akce

    Košice

  • Datum konání akce

    13. 9. 2006

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku