VLIV PĚSTOVÁNÍ U ROZDÍLNÝCH ODRŮD PŠENICE SETÉ NA VÝNOS A KRMNOU KVALITU PROTEINU ZRNA
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F05%3A12716" target="_blank" >RIV/60460709:41210/05:12716 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
VLIV PĚSTOVÁNÍ U ROZDÍLNÝCH ODRŮD PŠENICE SETÉ NA VÝNOS A KRMNOU KVALITU PROTEINU ZRNA
Popis výsledku v původním jazyce
Experimentální práce byly zaměřeny na posouzení vlivu studovaných faktorů (kontrastních odrůd a systémů pěstování) na nutriční charakteristiky zrna pšenice seté, konkrétně na obsah základních živin (i energetickou hodnotu) a krmnou kvalitu proteinu, prověřovanou na modelových zvířatech. Ve sledování byly odrůdy SULAMIT (pekařská odrůda ? E ? elitní jakostní kategorie, polopozdní, středního vzrůstu, zrno středně velké, odolná proti poléhání a porůstání), SEMPER (odrůda jakosti B/C tj. jak pekařská tak ikrmná odrůda, univerzální užití, pozdní s vysokým výnosem zrna), CONTRA (odrůda s nevhodnou pekařskou jakostí ? C, polopozdní až pozdní, s menším zrnem) a ESTICA (odrůda s nevhodnou pekařskou jakostí ? C, polopozdní, středního vzrůstu, zrno středně velké, odolná proti poléhání, porůstání a chorobám). Všechny odrůdy pšenice byly vyprodukovány buď na ekologické lokalitě Uhříněves ( nepoužívá se průmyslových hnojiv a pesticidů), která splňuje podmínky IFOAM nebo na zkušebních stanicích (Nec
Název v anglickém jazyce
THE INFLUENCE OF CULTIVATION BY DIFFERENT VARIETIES OF WHEAT ON DECREE AND FEEDING QUALITIES OF GRAINS PROTEIN
Popis výsledku anglicky
The experiment was sight on appreciation of influence the contrast system of cultivation choice varieties wheat (SULAMIT, CONTRA, SEMPER and ESTICA) on production and feeding qualities protein of grains, which was verification in the growth test on laboratory white rats. The variables parameter nutritive values of grains was content of crude proteins (N x 6,25). Compared with ecological, was conventional cultivation of wheat escalating not only ha producing, but also concentration protein in the grains,whose feeding quality however considerably decline. Effectiveness of protein on production of gain growing animals (PER) interacted how variety, so stand.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
SBORNÍK REFERÁTŮ z IX. mezinárodní konference studentů DSP a mladých vědeckých pracovníků z oboru výživy a krmení hospodářských zvířat
ISBN
80-213-1373-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
42-46
Název nakladatele
Power Print, Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Mělník - Chloumek
Datum konání akce
15. 9. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—