Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výsledky odrůdového pokusu s ozimou pšenicí

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F22%3A43922788" target="_blank" >RIV/62156489:43210/22:43922788 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výsledky odrůdového pokusu s ozimou pšenicí

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Článek popisuje výsledky maloparcelního pokusu s 55 odrůdami pšenice ozimé, které byly pěstovány na dvou vláhově odlišných stanovištích na lokalitě Žabčice ve vegetačním období 2021-2022. u odrůd byl hodnocen výnos, objemová hmotnost zrna, hmotnost tisíce zrn a obsah dusíkatých látek v zrnu. Předložené výsledky potvrdily význam odrůdy v pěstební technologii ozimé pšenice. Pro dosažení stabilní vysoké jakosti potravinářské pšenice v různých půdně-klimatických podmínkách je třeba volit odrůdy řazené do kategorie E případně A. Odrůdy z kategorie B a C dávají předpoklad vyššího výnosu, ale pro dosažení požadovaného limitu obsahu dusíkatých látek vyžadují vyšší úroveň hnojení dusíkem.

  • Název v anglickém jazyce

    Results of winter wheat variety trial

  • Popis výsledku anglicky

    The article describes the results of a plot experiment with 55 varieties of winter wheat grown on two sites differing in water availability at Žabčice locality in the growing season 2021-2022.The varieties were evaluated for yield, thousand grain weight, grain bulk density and protein content in grain. The results confirmed the importance of variety in winter wheat cultivation technology. For production of high-quality wheat with stable bread-making parameters it is necessary to choose varieties classified as E or A qualitative category. Varieties from B and C category can achieve higher yield but require a higher level of nitrogen fertilisation to reach the given limit for protein content in grain.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40101 - Agriculture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910269" target="_blank" >QK1910269: Adaptační potenciál odolnosti pšenice k suchu, horku a mrazu</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    70

  • Číslo periodika v rámci svazku

    8

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    76-79

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus