Obsah polyfenolických antioxidantů ve vybraných orgánech jakonu [Smallanthus sonchifolia (Poepp. et Endl.) H. Robinson]
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F03%3A00005421" target="_blank" >RIV/60460709:41210/03:00005421 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah polyfenolických antioxidantů ve vybraných orgánech jakonu [Smallanthus sonchifolia (Poepp. et Endl.) H. Robinson]
Popis výsledku v původním jazyce
Jakon [Smallanthus sonchifolia (Poepp. et Endl.) H. Robinson], původní rostlina pocházející z And, pěstovaný pro své oddenkové hlízy a léčivé nálevy z listů, je velmi bohatý na fenolické sloučeniny se silnými antioxidačními účinky. Hlavními fenolickýmisložkami jsou chlorogenová, kávová a ferulová kyselina, které jsou v jakonu obsaženy jak ve formě svých esterů tak i jako volné. Celkové polyfenoly byly stanoveny spektrofotometricky s Folin-Ciocalteuovým fenolickým reagens ve čtyřech částech rostliny: oddenkových hlízách, kaudexech, stoncích a listech. Nejbohatším zdrojem polyfenolických antioxidantů byly kaudexy (42 198 mg.kg-1 sušiny) a listy (13 743 mg.kg-1 sušiny). Orgány rostliny podle obsahu polyfenolických látek mohou být seřazeny v sestupném pořadí kaudexy > listy > stonky > oddenkové hlízy. Avšak při srovnání s hlízami brambor jsou jakonové hlízy 3 -10x bohatší na polyfenolické antioxidanty. Z těchto výsledků vyplývá, že jakonové hlízy jsou v lidské výživě bohatým zdrojem fenoli
Název v anglickém jazyce
Content of polyphenolic antioxidants in selected organs of yacon [Smallanthus sonchifolia (Poepp. et Endl.) H. Robinson]
Popis výsledku anglicky
Yacon [Smallanthus sonchifolia (Poepp. et Endl.) H. Robinson], a native Andean plant cultivated for its tubers and medicinal infusions from leaves, is very rich in phenolic components with strong antioxidant activities. The major phenolic components arechlorogenic acid, caffeic acid and ferulic acid both, in the form of their esters and free. Total polyphenolics were estimated with Folin-Ciocalteau´s phenolic reagent spectrophotometrically in four parts of plant: tubers, caudexes, stems and leaves. Th erichest sources of polyphenolic antioxidants were caudexes (42,198 mg.kg-1 DM) and leaves (13,743 mg.kg-1 DM). Polyphenol contents in different organs in decreasing order were: caudexes > leaves > stems > tubers. But in comparison with potato tubers theyacon tubers are 3 - 10 times richer in polyphenolic antioxidants. These results could evaluate the yacon tubers as rich source of phenolic antioxidants in human nutrition as well as leaves as an active component in dietary supplements f
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník referátů: I. mezinárodní seminář "Andské plodiny" v České republice
ISBN
80-213-1040-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
47-54
Název nakladatele
Česká zemědělská univerzita
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
ČZU Praha
Datum konání akce
12. 5. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—