Obsah polyfenolických antioxidantů a fenolkarboxylových kyselin ve vybraných orgánech jakonu [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson]
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41610%2F03%3A00005829" target="_blank" >RIV/60460709:41610/03:00005829 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah polyfenolických antioxidantů a fenolkarboxylových kyselin ve vybraných orgánech jakonu [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson]
Popis výsledku v původním jazyce
Jakon [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson], původní rostlina pocházející z And, pěstovaný pro své oddenkové hlízy a léčivé nálevy z listů, je velmi bohatý na fenolické sloučeniny se silnými antioxidačními účinky. Hlavními fenolickýmisložkami jsou chlorogenová, kávová a ferulová kyselina, které jsou v jakonu obsaženy jak ve formě svých esterů tak i jako volné. Celkové polyfenoly byly stanoveny spektrofotometricky s Folin-Ciocalteuovým fenolickým reagens ve čtyřech částech rostliny:oddenkových hlízách, kaudexech, stoncích a listech. Nejbohatším zdrojem polyfenolických antioxidantů byly kaudexy (331 748 mg.kg-1 sušiny) a listy (69 728 mg.kg-1 sušiny). Orgány rostliny podle obsahu polyfenolických látek mohou být seřazeny v sestupném pořadí kaudexy > listy > stonky > oddenkové hlízy. Avšak při srovnání s hlízami brambor jsou jakonové hlízy 3 -10x bohatší na polyfenolické antioxidanty. Z těchto výsledků vyplývá, že jakonové hlízy jsou v lidské výživě bohatým zdrojem feno
Název v anglickém jazyce
Content of polyphenolic antioxidants and phenolcarboxylic acids in selected parts of yacon [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson]
Popis výsledku anglicky
Yacon [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson], a native Andean plant cultivated for its tubers and medicinal infusions from leaves, is very rich in phenolic components wich strong antioxidant activities. The major phenolic components arechlorogenic acid, caffeic acid and ferulic acid both, in the form of their esters and free. Total polyphenolics were estimated with Folin-Ciocalteau´s phenolic reagent spectrophotometrically in four parts of plant: tubers, caudexes, stems and leaves. The richest sources of polyphenolic antioxidants were caudexes (42,198 mg.kg-1 DM) and leaves (13,743 mg.kg-1 DM). Polyphenol contents in different organs in decreasing order were: caudexes > leaves > stems > tubers. But in comparison with potato tubers the yacon tubers are 3 - 10 times richer in polyphenolic antioxidants. These results could evaluate the yacon tubers as rich source of phenolic antioxidants in human nutrition as well as leaves as an active component in dietary supplements
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CC - Organická chemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Vitamins 2003
ISBN
80-7194-549-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
89-97
Název nakladatele
Univerzita Pardubice
Místo vydání
Pardubice
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
15. 9. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—