Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah polyfenolických antioxidantů a fenolkarboxylových kyselin ve vybraných orgánech jakonu [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson]

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41610%2F03%3A00005829" target="_blank" >RIV/60460709:41610/03:00005829 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Obsah polyfenolických antioxidantů a fenolkarboxylových kyselin ve vybraných orgánech jakonu [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson]

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Jakon [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson], původní rostlina pocházející z And, pěstovaný pro své oddenkové hlízy a léčivé nálevy z listů, je velmi bohatý na fenolické sloučeniny se silnými antioxidačními účinky. Hlavními fenolickýmisložkami jsou chlorogenová, kávová a ferulová kyselina, které jsou v jakonu obsaženy jak ve formě svých esterů tak i jako volné. Celkové polyfenoly byly stanoveny spektrofotometricky s Folin-Ciocalteuovým fenolickým reagens ve čtyřech částech rostliny:oddenkových hlízách, kaudexech, stoncích a listech. Nejbohatším zdrojem polyfenolických antioxidantů byly kaudexy (331 748 mg.kg-1 sušiny) a listy (69 728 mg.kg-1 sušiny). Orgány rostliny podle obsahu polyfenolických látek mohou být seřazeny v sestupném pořadí kaudexy > listy > stonky > oddenkové hlízy. Avšak při srovnání s hlízami brambor jsou jakonové hlízy 3 -10x bohatší na polyfenolické antioxidanty. Z těchto výsledků vyplývá, že jakonové hlízy jsou v lidské výživě bohatým zdrojem feno

  • Název v anglickém jazyce

    Content of polyphenolic antioxidants and phenolcarboxylic acids in selected parts of yacon [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson]

  • Popis výsledku anglicky

    Yacon [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson], a native Andean plant cultivated for its tubers and medicinal infusions from leaves, is very rich in phenolic components wich strong antioxidant activities. The major phenolic components arechlorogenic acid, caffeic acid and ferulic acid both, in the form of their esters and free. Total polyphenolics were estimated with Folin-Ciocalteau´s phenolic reagent spectrophotometrically in four parts of plant: tubers, caudexes, stems and leaves. The richest sources of polyphenolic antioxidants were caudexes (42,198 mg.kg-1 DM) and leaves (13,743 mg.kg-1 DM). Polyphenol contents in different organs in decreasing order were: caudexes > leaves > stems > tubers. But in comparison with potato tubers the yacon tubers are 3 - 10 times richer in polyphenolic antioxidants. These results could evaluate the yacon tubers as rich source of phenolic antioxidants in human nutrition as well as leaves as an active component in dietary supplements

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CC - Organická chemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Vitamins 2003

  • ISBN

    80-7194-549-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    89-97

  • Název nakladatele

    Univerzita Pardubice

  • Místo vydání

    Pardubice

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    15. 9. 2003

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku