Polyfenolické antioxidanty v různých odrůdách cibule (Allium cepa L.)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F03%3A00005561" target="_blank" >RIV/60460709:41210/03:00005561 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Polyfenolické antioxidanty v různých odrůdách cibule (Allium cepa L.)
Popis výsledku v původním jazyce
V práci jsou analyzovány polyfenolické látky ve vzorcích cibule jak z kvantitativního hlediska (stanovení obsahu celkových polyfenolů), tak i z kvalitativního (určení obsahu jednotlivých polyfenolických látek). Dále byl sledován vliv teploty a doby skladování na obsah těchto látek. Polovina vzorků byla skladována v chladu (4 °C) a polovina při laboratorní teplotě (22 °C). Analýza byla prováděna každých 6 týdnů a bylo provedeno celkem 6 odběrů (ve dvou opakováních). Pro měření obsahu celkových polyfenolických látek byla použita modifikovaná metodika dle Lachmana et al. (1998) s Folin-Ciocalteuovým činidlem. Pro stanovení jednotlivých polyfenolických látek byla použita vysoce účinná kapalinová chromatografie (HPLC) s gradientovou elucí, Waters TM (stavebnicový systém). Stavebnicový systém se skládal z následujících součástí: HPLC Waters TM, čerpadlo Waters TM 600S, autosampler Waters TM 717 plus, detektor Waters TM PDA 996 - UV-VIS, kolona WATREX 250x4 mm Sepharon SGX C18 7 um s gradient
Název v anglickém jazyce
Polyphenolic antioxidants in different onion varieties (Allium cepa L.)
Popis výsledku anglicky
In this study polyphenolic antioxidant compounds in three onion varieties (red - cv. Karmen, yellow - cv. Všetana and white - cv. Ala) regarding their total content and qualitative composition of flavonoid complex were studied. Also the effects of temperature and storage period during storage of onion were studied. The total content of polyphenols was estimated spectrophotometrically with Folin-Ciocalteau´s phenolic reagent and individual flavonoid components by HPLC method using Waters TM chromatographon Watrex 250x4 mm Sepharon SGX C18 7 um column with gradient elution. The highest amount of polyphenolic compounds was found in red variety Karmen (108,300 mg.kg-1), the lowest amount in white variety Ala (26,445 mg.kg-1), meanwhile the yellow variety Všetana had average content of total polyphenolic compounds 65,210 mg.kg-1. An increase of total polyphenols during storage in red and yellow varieties was found, esp. during storage at laboratory temperature. Among flavonoid and polypheno
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Vitamíny 2003 - Přírodní antioxidanty a volné radikály
ISBN
80-7194-549-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
192-198
Název nakladatele
Univerzita Pardubice
Místo vydání
Pardubice
Místo konání akce
Univerzita Pardubice
Datum konání akce
15. 9. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—