Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Polyfenolické antioxidanty v různých odrůdách cibule (Allium cepa L.)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F03%3A00005561" target="_blank" >RIV/60460709:41210/03:00005561 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Polyfenolické antioxidanty v různých odrůdách cibule (Allium cepa L.)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V práci jsou analyzovány polyfenolické látky ve vzorcích cibule jak z kvantitativního hlediska (stanovení obsahu celkových polyfenolů), tak i z kvalitativního (určení obsahu jednotlivých polyfenolických látek). Dále byl sledován vliv teploty a doby skladování na obsah těchto látek. Polovina vzorků byla skladována v chladu (4 °C) a polovina při laboratorní teplotě (22 °C). Analýza byla prováděna každých 6 týdnů a bylo provedeno celkem 6 odběrů (ve dvou opakováních). Pro měření obsahu celkových polyfenolických látek byla použita modifikovaná metodika dle Lachmana et al. (1998) s Folin-Ciocalteuovým činidlem. Pro stanovení jednotlivých polyfenolických látek byla použita vysoce účinná kapalinová chromatografie (HPLC) s gradientovou elucí, Waters TM (stavebnicový systém). Stavebnicový systém se skládal z následujících součástí: HPLC Waters TM, čerpadlo Waters TM 600S, autosampler Waters TM 717 plus, detektor Waters TM PDA 996 - UV-VIS, kolona WATREX 250x4 mm Sepharon SGX C18 7 um s gradient

  • Název v anglickém jazyce

    Polyphenolic antioxidants in different onion varieties (Allium cepa L.)

  • Popis výsledku anglicky

    In this study polyphenolic antioxidant compounds in three onion varieties (red - cv. Karmen, yellow - cv. Všetana and white - cv. Ala) regarding their total content and qualitative composition of flavonoid complex were studied. Also the effects of temperature and storage period during storage of onion were studied. The total content of polyphenols was estimated spectrophotometrically with Folin-Ciocalteau´s phenolic reagent and individual flavonoid components by HPLC method using Waters TM chromatographon Watrex 250x4 mm Sepharon SGX C18 7 um column with gradient elution. The highest amount of polyphenolic compounds was found in red variety Karmen (108,300 mg.kg-1), the lowest amount in white variety Ala (26,445 mg.kg-1), meanwhile the yellow variety Všetana had average content of total polyphenolic compounds 65,210 mg.kg-1. An increase of total polyphenols during storage in red and yellow varieties was found, esp. during storage at laboratory temperature. Among flavonoid and polypheno

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Vitamíny 2003 - Přírodní antioxidanty a volné radikály

  • ISBN

    80-7194-549-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    192-198

  • Název nakladatele

    Univerzita Pardubice

  • Místo vydání

    Pardubice

  • Místo konání akce

    Univerzita Pardubice

  • Datum konání akce

    15. 9. 2003

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku