Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vývoj selektivního média pro stanovení bifidobakterií v mléčných výrobcích.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F03%3A00005573" target="_blank" >RIV/60460709:41210/03:00005573 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vývoj selektivního média pro stanovení bifidobakterií v mléčných výrobcích.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pro izolaci a stanovení bifidobakterií v mléčných výrobcích bylo zhruba od počátku sedmdesátých let navrženo a vyzkoušeno několik desítek selektivních kultivačníc médií. Avšak žádné dosud navržené prostředí nebylo všeobecně přijato a v současné době neexistuje ani v ČR ani v EU závazná norma pro stanovení bifidobakterií v potravinách. Existuje pouze doporučení standardu IDF, který uvádí, že počet životaschopných buněk bifidobakterií by měl být vyšší než 1milion v 1 g výrobku po celou záruční dobu, přičemž neuvádí jakou metodou tyto hodnoty zjistit. V předložené práci jsme navrhli nové selektivná medium pro izolaci a stanovení bifidobakterií v mléčných výrobcích. Vybrané izoláty byly identifikovány na úroveň rodu a druhu.

  • Název v anglickém jazyce

    Development of selective media for detection of bifidobacteria in dairy products.

  • Popis výsledku anglicky

    The susceptibility to mupirocin in 15 bifidobacterial strains and 14 strains of lactic acid bacteria were tested. A selective medium Tryptone-Phytone-Yeast extract (TPY) agar containing mupirocin (100mg/l) was developed for the isolatin and enumeration of bifidobacteria in fermented milk products.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník ze semináře Mikrobiologie potravin

  • ISBN

    80-7080-519-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    71-76

  • Název nakladatele

    Vysoká škola chemicko-technologická

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Třešť, Česká republika

  • Datum konání akce

    26. 5. 2003

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku