Vývoj selektivního média pro stanovení bifidobakterií v mléčných výrobcích.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F03%3A00005573" target="_blank" >RIV/60460709:41210/03:00005573 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vývoj selektivního média pro stanovení bifidobakterií v mléčných výrobcích.
Popis výsledku v původním jazyce
Pro izolaci a stanovení bifidobakterií v mléčných výrobcích bylo zhruba od počátku sedmdesátých let navrženo a vyzkoušeno několik desítek selektivních kultivačníc médií. Avšak žádné dosud navržené prostředí nebylo všeobecně přijato a v současné době neexistuje ani v ČR ani v EU závazná norma pro stanovení bifidobakterií v potravinách. Existuje pouze doporučení standardu IDF, který uvádí, že počet životaschopných buněk bifidobakterií by měl být vyšší než 1milion v 1 g výrobku po celou záruční dobu, přičemž neuvádí jakou metodou tyto hodnoty zjistit. V předložené práci jsme navrhli nové selektivná medium pro izolaci a stanovení bifidobakterií v mléčných výrobcích. Vybrané izoláty byly identifikovány na úroveň rodu a druhu.
Název v anglickém jazyce
Development of selective media for detection of bifidobacteria in dairy products.
Popis výsledku anglicky
The susceptibility to mupirocin in 15 bifidobacterial strains and 14 strains of lactic acid bacteria were tested. A selective medium Tryptone-Phytone-Yeast extract (TPY) agar containing mupirocin (100mg/l) was developed for the isolatin and enumeration of bifidobacteria in fermented milk products.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník ze semináře Mikrobiologie potravin
ISBN
80-7080-519-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
71-76
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Třešť, Česká republika
Datum konání akce
26. 5. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—