Glukosinoláty a krmivářství
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F03%3A00005821" target="_blank" >RIV/60460709:41210/03:00005821 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:_____/03:00005821
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Glukosinoláty a krmivářství
Popis výsledku v původním jazyce
U rodu Brassica jsou především alkenylglukosinoláty a jejich obsah a složení se liší vývojovým stadiem a částí rostliny. Indolové glukosinoláty jsou v minoritním zastoupení. Úloha zásobárny síry je zpochybněna velmi nízkým jejich obsahem pohybujícím semezi 2% na počátku vegetace a 0.1% na jejím konci. Glukosinoláty jsou především diskutovány. z pohledu svých účinků: antinutričních. antimikrobiálních. antifungicidních. antibakteriálních a jako přirozené biofumiganty. Tyto vlastnosti mají rozkladné je jich produkty vzniklé připravenou pasivní obrannou dvousložkovým systémem glukosinoláty - myrosinasa. Z hlediska těchto účinků je užitečné dle charakteru rozkladných produktů jejich rozdělení do tří skupin. První skupina (I) jejichž hydrolýzou v neutrálníma alkalickém prostředí se tvoří isothiokyanáty a tyto bioaktivní sloučeniny tvoří především přirozenou ochranu vlastní rostliny s biofumigačními účinky. Jejich antinutriční účinky jsou kompenzovatelné jodem na rozdíl od druhé skupiny (II)
Název v anglickém jazyce
Glucosinolates and animal nutrition
Popis výsledku anglicky
In Brassica genus, alkenyl glucosinolates are mostly present and their content and composition differ as far as the development stage and the part of the plant are concerned. The indole glucosinolates are present in a minority level. Their role of sulphur supply is questioned by their very low content between 2 % in the beginning of vegetation and 0.1 % in its end. Glucosinolates are discussed mostly from the aspect of their anti-nutrition, anti-microbial, anti-fungicidal, and anti-bacterial effects andas being natural bio-fumigants. Their decomposition products have the mentioned properties. The products originate by prepared passive protection by the two-component system. From the aspect of these properties, it is useful to divide them into the following three groups according to the characters of their decomposition products. The first group (I), which hydrolysis in the neutral and alkaline environment creates iso-thio-cyanates. These bio-active compounds form the natural protectio
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QE1251" target="_blank" >QE1251: Využití produkčního a biologického potenciálu hybridní a geneticky modifikované řepky ozimé s důrazem na biofumigační účinky glukosinolátů.</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník - Řepka, mák, hořčice
ISBN
80-213-1007-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
17-26
Název nakladatele
Česká zemědělská univerzita v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
ČZU v Praze
Datum konání akce
19. 2. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—