Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Glukosinoláty a krmivářství

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F03%3A00005821" target="_blank" >RIV/60460709:41210/03:00005821 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:_____/03:00005821

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Glukosinoláty a krmivářství

  • Popis výsledku v původním jazyce

    U rodu Brassica jsou především alkenylglukosinoláty a jejich obsah a složení se liší vývojovým stadiem a částí rostliny. Indolové glukosinoláty jsou v minoritním zastoupení. Úloha zásobárny síry je zpochybněna velmi nízkým jejich obsahem pohybujícím semezi 2% na počátku vegetace a 0.1% na jejím konci. Glukosinoláty jsou především diskutovány. z pohledu svých účinků: antinutričních. antimikrobiálních. antifungicidních. antibakteriálních a jako přirozené biofumiganty. Tyto vlastnosti mají rozkladné je jich produkty vzniklé připravenou pasivní obrannou dvousložkovým systémem glukosinoláty - myrosinasa. Z hlediska těchto účinků je užitečné dle charakteru rozkladných produktů jejich rozdělení do tří skupin. První skupina (I) jejichž hydrolýzou v neutrálníma alkalickém prostředí se tvoří isothiokyanáty a tyto bioaktivní sloučeniny tvoří především přirozenou ochranu vlastní rostliny s biofumigačními účinky. Jejich antinutriční účinky jsou kompenzovatelné jodem na rozdíl od druhé skupiny (II)

  • Název v anglickém jazyce

    Glucosinolates and animal nutrition

  • Popis výsledku anglicky

    In Brassica genus, alkenyl glucosinolates are mostly present and their content and composition differ as far as the development stage and the part of the plant are concerned. The indole glucosinolates are present in a minority level. Their role of sulphur supply is questioned by their very low content between 2 % in the beginning of vegetation and 0.1 % in its end. Glucosinolates are discussed mostly from the aspect of their anti-nutrition, anti-microbial, anti-fungicidal, and anti-bacterial effects andas being natural bio-fumigants. Their decomposition products have the mentioned properties. The products originate by prepared passive protection by the two-component system. From the aspect of these properties, it is useful to divide them into the following three groups according to the characters of their decomposition products. The first group (I), which hydrolysis in the neutral and alkaline environment creates iso-thio-cyanates. These bio-active compounds form the natural protectio

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QE1251" target="_blank" >QE1251: Využití produkčního a biologického potenciálu hybridní a geneticky modifikované řepky ozimé s důrazem na biofumigační účinky glukosinolátů.</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník - Řepka, mák, hořčice

  • ISBN

    80-213-1007-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    17-26

  • Název nakladatele

    Česká zemědělská univerzita v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    ČZU v Praze

  • Datum konání akce

    19. 2. 2003

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku