Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Změny obsahu resveratrolu v Rulandském bílém během ročního skladování za různých podmínek

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F04%3A6025" target="_blank" >RIV/60460709:41210/04:6025 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Změny obsahu resveratrolu v Rulandském bílém během ročního skladování za různých podmínek

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ve víně bylo nalezeno šest minoritních flavonoidů stilbenového charakteru. Nejvýznamnější je resveratrol - 3,4´,5-trihydroxystilben. Resveratrol vykazuje významné antikoagulační a antioxidační vlastnosti, inhibuje lipoproteiny s nízkou hustotou (LDL) a výrazně zvyšuje podíl proteinů o vysoké hustotě (HDL), čímž snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny a také absorbuje volné radikály. Relativně bohatým široce se vyskytujícím zdrojem resveratrolu jsou hrozny vinné révy. Průměrná koncentraceresveratrolu v červených vínech je asi 2-6 mg/L, v bílých vínech je koncentrace nižší cca 0,2-0,8 mg/L. Cílem studie bylo zjistit obsah resveratrolu v Rulandském bílém během skladování. Obsah resveratrolu byl stanoven metodou HPLC s isokratickou elucí na chromatografu Waters TM. Vzorky byly rozděleny na podíly, které byly 15 ml baňkách skladovány za různých skladovacích podmínek (laboratorní teplotě a lednička za a bez přístupu světla). Obsah resveratrolu v Rulandském bílém byl statisti

  • Název v anglickém jazyce

    Změny obsahu resveratrolu v Rulandském bílém během ročního skladování za různých podmínek

  • Popis výsledku anglicky

    In wine has been found six minority stilbene character flavonoids. The most significant is resveratrol - 3,4',5-trihydroxystilbene. Resveratrol shows significant anti-coagulation and anti-oxidant characteristics, inhibits low density lipoproteins (LDL) and sharply enhances the proportion of high density lipoproteins (HDL) and thereby reduces the risk of cardiovascular diseases and cancer and also absorbs the free radicals. Relatively rich and widespread source of resveratrol are the grapevine grapes. Mean concentration of resveratrol in red wines is approximately 2-6 mg/L, in white wines the concentration is lower approx. 0.2-0.8 mg/L. The aim of the study was to chart the resveratrol content in Pinot blanc wine during storage. The content of resveratrol was determined using HPLC method with isocratic elution on the equipment WatersTM. The samples were divided into submultiples, which were poured into storage 15 ml containers and than stored at different storage conditions (room temper

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník 5th Int. Conference Nutrition and Foodstuff for the Third Millenium "Public Catering" /Výživa a potraviny pre tretie tisícročie "Spoločné stravovanie"

  • ISBN

    80-8069-421-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    125-128

  • Název nakladatele

    Slovenská polnohospodárska univerzita

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

    Nitra

  • Datum konání akce

    13. 10. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku