Změny obsahu resveratrolu v Rulandském bílém během ročního skladování za různých podmínek
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F04%3A6025" target="_blank" >RIV/60460709:41210/04:6025 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Změny obsahu resveratrolu v Rulandském bílém během ročního skladování za různých podmínek
Popis výsledku v původním jazyce
Ve víně bylo nalezeno šest minoritních flavonoidů stilbenového charakteru. Nejvýznamnější je resveratrol - 3,4´,5-trihydroxystilben. Resveratrol vykazuje významné antikoagulační a antioxidační vlastnosti, inhibuje lipoproteiny s nízkou hustotou (LDL) a výrazně zvyšuje podíl proteinů o vysoké hustotě (HDL), čímž snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny a také absorbuje volné radikály. Relativně bohatým široce se vyskytujícím zdrojem resveratrolu jsou hrozny vinné révy. Průměrná koncentraceresveratrolu v červených vínech je asi 2-6 mg/L, v bílých vínech je koncentrace nižší cca 0,2-0,8 mg/L. Cílem studie bylo zjistit obsah resveratrolu v Rulandském bílém během skladování. Obsah resveratrolu byl stanoven metodou HPLC s isokratickou elucí na chromatografu Waters TM. Vzorky byly rozděleny na podíly, které byly 15 ml baňkách skladovány za různých skladovacích podmínek (laboratorní teplotě a lednička za a bez přístupu světla). Obsah resveratrolu v Rulandském bílém byl statisti
Název v anglickém jazyce
Změny obsahu resveratrolu v Rulandském bílém během ročního skladování za různých podmínek
Popis výsledku anglicky
In wine has been found six minority stilbene character flavonoids. The most significant is resveratrol - 3,4',5-trihydroxystilbene. Resveratrol shows significant anti-coagulation and anti-oxidant characteristics, inhibits low density lipoproteins (LDL) and sharply enhances the proportion of high density lipoproteins (HDL) and thereby reduces the risk of cardiovascular diseases and cancer and also absorbs the free radicals. Relatively rich and widespread source of resveratrol are the grapevine grapes. Mean concentration of resveratrol in red wines is approximately 2-6 mg/L, in white wines the concentration is lower approx. 0.2-0.8 mg/L. The aim of the study was to chart the resveratrol content in Pinot blanc wine during storage. The content of resveratrol was determined using HPLC method with isocratic elution on the equipment WatersTM. The samples were divided into submultiples, which were poured into storage 15 ml containers and than stored at different storage conditions (room temper
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník 5th Int. Conference Nutrition and Foodstuff for the Third Millenium "Public Catering" /Výživa a potraviny pre tretie tisícročie "Spoločné stravovanie"
ISBN
80-8069-421-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
125-128
Název nakladatele
Slovenská polnohospodárska univerzita
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Nitra
Datum konání akce
13. 10. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—