Vliv vitaminu E a mědi v krmných směsích na profil mastných kyselin a obsah cholesterolu v syrovém a vařeném mase brojlerových kuřat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F04%3A7560" target="_blank" >RIV/60460709:41210/04:7560 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027014:_____/04:00011301
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Influence of dietary vitamin E and copper on fatty acid profile and cholesterol content of raw and cooked broiler meat
Popis výsledku v původním jazyce
We examined the influence of at diet containing 4% of rapeseed oil, 35mg or 126mg copper and supplement of 100mg vitamin E per 1kg on fatty acid profile and cholesterol content in raw and cooked broiler leg meat. Copper was added to feed mixtures as CuSO4.5H2O. The fatty acid profile and cholesterol content were also determined in raw, stewed and roasted meat of broilers receiving the same diet but with a supplement of 20mg vitamin E. The results showed that 126 and 35mg Cu/kg significantly increased oleic acid content. Monounsaturated fatty acids accounted for 51% and 52% of all fatty acids. The relatively low copper concentration of 35mg/kg feed with a major portion of soybean, wheat and maize and vitamin E supplementation of mg/kg reduced (P≤0,01) EPA by 17%, DPA by 16% and DHA by 11 and 15% (P≤0,05). All tested copper doses reduced cholesterol: 126mg Cu by 22%, 35mg by 6% and 126mg in combination with 35mg copper in relation to broiler age by 7% (P≤0,05); none on
Název v anglickém jazyce
Influence of dietary vitamin E and copper on fatty acid profile and cholesterol content of raw and cooked broiler meat
Popis výsledku anglicky
We examined the influence of at diet containing 4% of rapeseed oil, 35mg or 126mg copper and supplement of 100mg vitamin E per 1kg on fatty acid profile and cholesterol content in raw and cooked broiler leg meat. Copper was added to feed mixtures as CuSO4.5H2O. The fatty acid profile and cholesterol content were also determined in raw, stewed and roasted meat of broilers receiving the same diet but with a supplement of 20mg vitamin E. The results showed that 126 and 35mg Cu/kg significantly increased oleic acid content. Monounsaturated fatty acids accounted for 51% and 52% of all fatty acids. The relatively low copper concentration of 35mg/kg feed with a major portion of soybean, wheat and maize and vitamin E supplementation of mg/kg reduced (P≤0,01) EPA by 17%, DPA by 16% and DHA by 11 and 15% (P≤0,05). All tested copper doses reduced cholesterol: 126mg Cu by 22%, 35mg by 6% and 126mg in combination with 35mg copper in relation to broiler age by 7% (P≤0,05); none on
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Animal Science
ISSN
1212-1819
e-ISSN
—
Svazek periodika
49
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
71-79
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—