Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv vitaminu E a mědi v krmných směsích na profil mastných kyselin a obsah cholesterolu v syrovém a vařeném mase brojlerových kuřat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F04%3A7560" target="_blank" >RIV/60460709:41210/04:7560 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00027014:_____/04:00011301

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Influence of dietary vitamin E and copper on fatty acid profile and cholesterol content of raw and cooked broiler meat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    We examined the influence of at diet containing 4% of rapeseed oil, 35mg or 126mg copper and supplement of 100mg vitamin E per 1kg on fatty acid profile and cholesterol content in raw and cooked broiler leg meat. Copper was added to feed mixtures as CuSO4.5H2O. The fatty acid profile and cholesterol content were also determined in raw, stewed and roasted meat of broilers receiving the same diet but with a supplement of 20mg vitamin E. The results showed that 126 and 35mg Cu/kg significantly increased oleic acid content. Monounsaturated fatty acids accounted for 51% and 52% of all fatty acids. The relatively low copper concentration of 35mg/kg feed with a major portion of soybean, wheat and maize and vitamin E supplementation of mg/kg reduced (P&#8804;0,01) EPA by 17%, DPA by 16% and DHA by 11 and 15% (P&#8804;0,05). All tested copper doses reduced cholesterol: 126mg Cu by 22%, 35mg by 6% and 126mg in combination with 35mg copper in relation to broiler age by 7% (P&#8804;0,05); none on

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of dietary vitamin E and copper on fatty acid profile and cholesterol content of raw and cooked broiler meat

  • Popis výsledku anglicky

    We examined the influence of at diet containing 4% of rapeseed oil, 35mg or 126mg copper and supplement of 100mg vitamin E per 1kg on fatty acid profile and cholesterol content in raw and cooked broiler leg meat. Copper was added to feed mixtures as CuSO4.5H2O. The fatty acid profile and cholesterol content were also determined in raw, stewed and roasted meat of broilers receiving the same diet but with a supplement of 20mg vitamin E. The results showed that 126 and 35mg Cu/kg significantly increased oleic acid content. Monounsaturated fatty acids accounted for 51% and 52% of all fatty acids. The relatively low copper concentration of 35mg/kg feed with a major portion of soybean, wheat and maize and vitamin E supplementation of mg/kg reduced (P&#8804;0,01) EPA by 17%, DPA by 16% and DHA by 11 and 15% (P&#8804;0,05). All tested copper doses reduced cholesterol: 126mg Cu by 22%, 35mg by 6% and 126mg in combination with 35mg copper in relation to broiler age by 7% (P&#8804;0,05); none on

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Animal Science

  • ISSN

    1212-1819

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    49

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    71-79

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus