VYUŽITÍ BIOCHEMICKO-GENETICKÝCH MARKERŮ PRO DETEKCI PEKAŘSKÉ JAKOSTI PŠENICE
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F05%3A%23%23%2312907" target="_blank" >RIV/60460709:41210/05:###12907 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
VYUŽITÍ BIOCHEMICKO-GENETICKÝCH MARKERŮ PRO DETEKCI PEKAŘSKÉ JAKOSTI PŠENICE
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo pomocí polymorfismu zásobních bílkovin a DNA polymorfismu detekovat pekařskou jakost dvanácti odrůd ozimé pšenice (Triticum aestivum L.). Tyto vybrané odrůdy ozimé pšenice se vyznačovaly rozdílnou technologickou jakostí. Jako markery pekařské jakosti byla vybrána alela Glu 1 D5+10 a žitná translokace 1BL.RS. Alela Glu 1D5+10 má významný vliv na vyšší pekařskou jakost, byla detekována metodou SPLAT. Na druhou stranu přítomnost žitné translokace 1BL.1RS byla použita jako marker horší pekařské jakosti, byla detekována za použití elektroforetické separace bílkovin a pomocí metody RAPD.
Název v anglickém jazyce
DETECTION OF THE BREAD-MAKING QUALITY OF WHEAT USING BIOCHEMICAL-GENETICS MARKERS
Popis výsledku anglicky
The goal of the work has been to detect a bread-making quality of twelve varieties of winter wheat (Triticum aestivum L.) with a different technological quality, by using a stock protein polymorphism and DNA polymorphism. Locus Glu 1D 5+10 and rye translocation 1BL.1RS were used as markers of bread-making quality. Locus Glu 1D 5+10 has a significant influence on a higher bread-making quality, being detected by SPLAT method. On the contrary, presence of the rye translocation 1BL.1RS was used as the poorbread - making quality marker, being detected by separation of stock protein using method PAGE-ISTA and method RAPD.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EB - Genetika a molekulární biologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF4190" target="_blank" >QF4190: Porovnání metod stanovení stupně mrazuvzdornosti a stanovení stupně rizika poškození odrůd ozimé pšenice mrazem v ČR</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Osivo a sadba
ISBN
80-213-1286-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
180-184
Název nakladatele
Česká zemědělská univerzita v Praze, Katedra rostlinné výroby
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Česká zemědělská univezita v Praze
Datum konání akce
10. 2. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—