Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

VYUŽITÍ BIOCHEMICKO-GENETICKÝCH MARKERŮ PRO DETEKCI PEKAŘSKÉ JAKOSTI PŠENICE

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F05%3A%23%23%2312907" target="_blank" >RIV/60460709:41210/05:###12907 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    VYUŽITÍ BIOCHEMICKO-GENETICKÝCH MARKERŮ PRO DETEKCI PEKAŘSKÉ JAKOSTI PŠENICE

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo pomocí polymorfismu zásobních bílkovin a DNA polymorfismu detekovat pekařskou jakost dvanácti odrůd ozimé pšenice (Triticum aestivum L.). Tyto vybrané odrůdy ozimé pšenice se vyznačovaly rozdílnou technologickou jakostí. Jako markery pekařské jakosti byla vybrána alela Glu 1 D5+10 a žitná translokace 1BL.RS. Alela Glu 1D5+10 má významný vliv na vyšší pekařskou jakost, byla detekována metodou SPLAT. Na druhou stranu přítomnost žitné translokace 1BL.1RS byla použita jako marker horší pekařské jakosti, byla detekována za použití elektroforetické separace bílkovin a pomocí metody RAPD.

  • Název v anglickém jazyce

    DETECTION OF THE BREAD-MAKING QUALITY OF WHEAT USING BIOCHEMICAL-GENETICS MARKERS

  • Popis výsledku anglicky

    The goal of the work has been to detect a bread-making quality of twelve varieties of winter wheat (Triticum aestivum L.) with a different technological quality, by using a stock protein polymorphism and DNA polymorphism. Locus Glu 1D 5+10 and rye translocation 1BL.1RS were used as markers of bread-making quality. Locus Glu 1D 5+10 has a significant influence on a higher bread-making quality, being detected by SPLAT method. On the contrary, presence of the rye translocation 1BL.1RS was used as the poorbread - making quality marker, being detected by separation of stock protein using method PAGE-ISTA and method RAPD.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EB - Genetika a molekulární biologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF4190" target="_blank" >QF4190: Porovnání metod stanovení stupně mrazuvzdornosti a stanovení stupně rizika poškození odrůd ozimé pšenice mrazem v ČR</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Osivo a sadba

  • ISBN

    80-213-1286-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    180-184

  • Název nakladatele

    Česká zemědělská univerzita v Praze, Katedra rostlinné výroby

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Česká zemědělská univezita v Praze

  • Datum konání akce

    10. 2. 2005

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku