Enazymatická aktivita mléčně kvašených výrobků, obsahujících bifidobakterie.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F05%3A12529" target="_blank" >RIV/60460709:41210/05:12529 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Enzymatic activity in fermented milk products containing bifidobacteria.
Popis výsledku v původním jazyce
Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus and Bifidobacterium animalis strains were tested for α-galactosidase, β-galactosidase and α-glucosidase activities. Commercially available yoghurts with bifidobacteriawere also tested. While bifidobacteria produced all enzymes afore mentioned, lactobacilli and streptococci exhibited only β-galactosidase activity. In yoghurts, only β-galactosidase was detected, while practically no α-galactosidase and only in one product little α-glucosidase activities were exhibited. It could be concluded that the consumption of bifidobacteria via yoghurt has probably no effect on the digestion of saccharides in the gut.
Název v anglickém jazyce
Enzymatic activity in fermented milk products containing bifidobacteria.
Popis výsledku anglicky
Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus and Bifidobacterium animalis strains were tested for α-galactosidase, β-galactosidase and α-glucosidase activities. Commercially available yoghurts with bifidobacteriawere also tested. While bifidobacteria produced all enzymes afore mentioned, lactobacilli and streptococci exhibited only β-galactosidase activity. In yoghurts, only β-galactosidase was detected, while practically no α-galactosidase and only in one product little α-glucosidase activities were exhibited. It could be concluded that the consumption of bifidobacteria via yoghurt has probably no effect on the digestion of saccharides in the gut.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GD523%2F03%2FH076" target="_blank" >GD523/03/H076: Zvýšení metodologické úrovně a teoretického vzdělání studentů akreditovaného DSP 4103V Zootechnika - perspektivního stud. oboru obecná zootechnika</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Sciences
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
6
Číslo periodika v rámci svazku
23
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
224-229
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—