Enzymová aktivita bakterií používaných při výrobě jogurtů s probiotickými vlastnostmi
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F05%3A12546" target="_blank" >RIV/60460709:41210/05:12546 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Enzymová aktivita bakterií používaných při výrobě jogurtů s probiotickými vlastnostmi
Popis výsledku v původním jazyce
Mléčné výrobky mají blahodárný vliv na lidský organismus.Cílem práce bylo stanovení počtu bakterií (bifidobakterií, laktobacilů a streptokoků) v mléčných kysaných výrobcích a sledování enzymové aktivity zelména peptidáz a glukosidáz (α-galaktosidasa, α-glukosidasa a β-galaktosidasa). Dalším cílem bylo porovnání enzymových aktivit čistých kultur a výrobků s těmito kulturami. Enzymová aktivita bakterií byla sledována pomocí API ZYM soupravy (BioMerieux, Francie).
Název v anglickém jazyce
Enzyme activity of bifidobacteria used by the production of jogurts with probiotic properties
Popis výsledku anglicky
Enzyme activity of bacteria Lactobacilus delbrueckii subsp. bulgaricus, Streptococcus termophilus and Bifidobacterium animalis (isolated from products of Danone and ABT cultures) and jogurts with probiotic culture. Enzyme activity of pure cultures and jogurts was determined by API ZYM kit (Biomérieux, France). α-galaktosidasa, α-glukosidasa and β-galaktosidasa activities were tested, these enzymes are characteristic for probiotic bacteria. In jogurts there was recorded high β-galaktosidasa activity as well as by the jogurt cultures Lactobacilus delbrueckii subsp. bulgaricus and Streptococcus termophilus. High peptidase acitivity was detected by Lactobacilus delbrueckii subsp. bulgaricus. Peptidolytic activity wasn´nt detected by bifidobacteria, this is probably reason for slow growth of bifidobacteria in cows´ milk. Pure cultures B. animalis has in addition to β-galaktosidasa activity high α-galaktosidasa and α-glukosidasa activity. In tested jogurts
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GD523%2F03%2FH076" target="_blank" >GD523/03/H076: Zvýšení metodologické úrovně a teoretického vzdělání studentů akreditovaného DSP 4103V Zootechnika - perspektivního stud. oboru obecná zootechnika</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Seminář Mléko a sýry 2005. Celostátní přehlídky sýrů.
ISBN
80-86238-48-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
83-87
Název nakladatele
VŠCHT
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
10. 1. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—