Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Enzymová aktivita bakterií používaných při výrobě jogurtů s probiotickými vlastnostmi

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F05%3A12546" target="_blank" >RIV/60460709:41210/05:12546 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Enzymová aktivita bakterií používaných při výrobě jogurtů s probiotickými vlastnostmi

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Mléčné výrobky mají blahodárný vliv na lidský organismus.Cílem práce bylo stanovení počtu bakterií (bifidobakterií, laktobacilů a streptokoků) v mléčných kysaných výrobcích a sledování enzymové aktivity zelména peptidáz a glukosidáz (&#945;-galaktosidasa, &#945;-glukosidasa a &#946;-galaktosidasa). Dalším cílem bylo porovnání enzymových aktivit čistých kultur a výrobků s těmito kulturami. Enzymová aktivita bakterií byla sledována pomocí API ZYM soupravy (BioMerieux, Francie).

  • Název v anglickém jazyce

    Enzyme activity of bifidobacteria used by the production of jogurts with probiotic properties

  • Popis výsledku anglicky

    Enzyme activity of bacteria Lactobacilus delbrueckii subsp. bulgaricus, Streptococcus termophilus and Bifidobacterium animalis (isolated from products of Danone and ABT cultures) and jogurts with probiotic culture. Enzyme activity of pure cultures and jogurts was determined by API ZYM kit (Biomérieux, France). &#945;-galaktosidasa, &#945;-glukosidasa and &#946;-galaktosidasa activities were tested, these enzymes are characteristic for probiotic bacteria. In jogurts there was recorded high &#946;-galaktosidasa activity as well as by the jogurt cultures Lactobacilus delbrueckii subsp. bulgaricus and Streptococcus termophilus. High peptidase acitivity was detected by Lactobacilus delbrueckii subsp. bulgaricus. Peptidolytic activity wasn´nt detected by bifidobacteria, this is probably reason for slow growth of bifidobacteria in cows´ milk. Pure cultures B. animalis has in addition to &#946;-galaktosidasa activity high &#945;-galaktosidasa and &#945;-glukosidasa activity. In tested jogurts

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GD523%2F03%2FH076" target="_blank" >GD523/03/H076: Zvýšení metodologické úrovně a teoretického vzdělání studentů akreditovaného DSP 4103V Zootechnika - perspektivního stud. oboru obecná zootechnika</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Seminář Mléko a sýry 2005. Celostátní přehlídky sýrů.

  • ISBN

    80-86238-48-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    83-87

  • Název nakladatele

    VŠCHT

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    10. 1. 2005

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku