Polycyklické aromatické uhlovodíky v uzených sýrech
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F05%3A13349" target="_blank" >RIV/60460709:41210/05:13349 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Polycyclic aromatic hydrocarbons in smoked cheese
Popis výsledku v původním jazyce
Polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) represent a group of ubiquitous environmental contaminants originating from various emission sources. Their control in a human food chain is required due to the mutagenic and carcinogenic potential of some PAHs, exhibited in vertebrates. Contamination of foods by PAHs may also result from some processing - cooking practices such as smoking, grilling, roasting etc. The traditional processes of smoking, in which smoke comes in to direct contact with food, can causethe dangerous PAH contamination, if carried out under noncontrolled conditions. To minimize PAHs contamination, the use of smoking flavor agents is becoming frequent to aromatize food products. In presented study we have investigated occurrence of PAHs (especially those classified as ?B2-probable human carcinogens? by EPA) in cheese samples smoked by various processes including ?home? smoking.
Název v anglickém jazyce
Polycyclic aromatic hydrocarbons in smoked cheese
Popis výsledku anglicky
Polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) represent a group of ubiquitous environmental contaminants originating from various emission sources. Their control in a human food chain is required due to the mutagenic and carcinogenic potential of some PAHs, exhibited in vertebrates. Contamination of foods by PAHs may also result from some processing - cooking practices such as smoking, grilling, roasting etc. The traditional processes of smoking, in which smoke comes in to direct contact with food, can causethe dangerous PAH contamination, if carried out under noncontrolled conditions. To minimize PAHs contamination, the use of smoking flavor agents is becoming frequent to aromatize food products. In presented study we have investigated occurrence of PAHs (especially those classified as ?B2-probable human carcinogens? by EPA) in cheese samples smoked by various processes including ?home? smoking.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Book of Abstracts, 2nd International symposium on Recent Advances in Food Analysis
ISBN
80-7080-578-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
140-140
Název nakladatele
VŠCHT Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
2. 11. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—