Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Polycyklické aromatické uhlovodíky v uzených sýrech

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F05%3A13349" target="_blank" >RIV/60460709:41210/05:13349 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Polycyclic aromatic hydrocarbons in smoked cheese

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) represent a group of ubiquitous environmental contaminants originating from various emission sources. Their control in a human food chain is required due to the mutagenic and carcinogenic potential of some PAHs, exhibited in vertebrates. Contamination of foods by PAHs may also result from some processing - cooking practices such as smoking, grilling, roasting etc. The traditional processes of smoking, in which smoke comes in to direct contact with food, can causethe dangerous PAH contamination, if carried out under noncontrolled conditions. To minimize PAHs contamination, the use of smoking flavor agents is becoming frequent to aromatize food products. In presented study we have investigated occurrence of PAHs (especially those classified as ?B2-probable human carcinogens? by EPA) in cheese samples smoked by various processes including ?home? smoking.

  • Název v anglickém jazyce

    Polycyclic aromatic hydrocarbons in smoked cheese

  • Popis výsledku anglicky

    Polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) represent a group of ubiquitous environmental contaminants originating from various emission sources. Their control in a human food chain is required due to the mutagenic and carcinogenic potential of some PAHs, exhibited in vertebrates. Contamination of foods by PAHs may also result from some processing - cooking practices such as smoking, grilling, roasting etc. The traditional processes of smoking, in which smoke comes in to direct contact with food, can causethe dangerous PAH contamination, if carried out under noncontrolled conditions. To minimize PAHs contamination, the use of smoking flavor agents is becoming frequent to aromatize food products. In presented study we have investigated occurrence of PAHs (especially those classified as ?B2-probable human carcinogens? by EPA) in cheese samples smoked by various processes including ?home? smoking.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Book of Abstracts, 2nd International symposium on Recent Advances in Food Analysis

  • ISBN

    80-7080-578-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    140-140

  • Název nakladatele

    VŠCHT Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    2. 11. 2005

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku