Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výskyt polycyklických aromatických uhlovodíků v uzených masných výrobcích ve vztahu k současné legislativě

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43872969" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43872969 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výskyt polycyklických aromatických uhlovodíků v uzených masných výrobcích ve vztahu k současné legislativě

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAHs) náleží do skupiny perzistentních organických polutantů. Jsou velmi stabilní, lipofilní, mají schopnost ukládat se v tukové tkáni živých organizmů a svojí toxicitou, mutagenními a karcinogenními vlastnostmi ohrožují lidské zdraví. Mohou se vyskytovat v potravinách a jedním z dietárních zdrojů jsou potraviny živočišného původu, zejména uzené masné výrobky a produkty rybolovu. Při použití šetrných moderních udících procesů je obsah PAHs v těchto komoditách nízký, na úrovni nekontaminovaných potravin, jejich koncentrace výrazně stoupá při klasických udících procesech, zejména přichází-li potravina do přímého styku s kouřem. Z důvodu bezpečnosti a kvality potravin byly pro obsah PAHs stanoveny maximální limity.

  • Název v anglickém jazyce

    Occurrence of polycyclic aromatic hydrocarbons in smoked meat products in relation to current legislation

  • Popis výsledku anglicky

    Polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) belong to the group of persistent organic pollutants. They are very stable, lipophilic, have the ability to deposit in the fatty tissue of living organisms and their toxic, mutagenic and carcinogenic properties threaten human health. They can be present in food and one of the dietary sources are animal foods, especially smoked meat products and fish products. When using mild modern smoking processes PAHs content in these commodities is low, at the level of uncontaminated food, but their concentration increases significantly during conventional smoking process, especially if the food comes into direct contact with the smoke. Due to food safety and quality maximum residue limits for PAHs were established.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    25

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    48-52

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus