Výskyt polycyklických aromatických uhlovodíků v uzených masných výrobcích ve vztahu k současné legislativě
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F14%3A43872969" target="_blank" >RIV/62157124:16270/14:43872969 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výskyt polycyklických aromatických uhlovodíků v uzených masných výrobcích ve vztahu k současné legislativě
Popis výsledku v původním jazyce
Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAHs) náleží do skupiny perzistentních organických polutantů. Jsou velmi stabilní, lipofilní, mají schopnost ukládat se v tukové tkáni živých organizmů a svojí toxicitou, mutagenními a karcinogenními vlastnostmi ohrožují lidské zdraví. Mohou se vyskytovat v potravinách a jedním z dietárních zdrojů jsou potraviny živočišného původu, zejména uzené masné výrobky a produkty rybolovu. Při použití šetrných moderních udících procesů je obsah PAHs v těchto komoditách nízký, na úrovni nekontaminovaných potravin, jejich koncentrace výrazně stoupá při klasických udících procesech, zejména přichází-li potravina do přímého styku s kouřem. Z důvodu bezpečnosti a kvality potravin byly pro obsah PAHs stanoveny maximální limity.
Název v anglickém jazyce
Occurrence of polycyclic aromatic hydrocarbons in smoked meat products in relation to current legislation
Popis výsledku anglicky
Polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) belong to the group of persistent organic pollutants. They are very stable, lipophilic, have the ability to deposit in the fatty tissue of living organisms and their toxic, mutagenic and carcinogenic properties threaten human health. They can be present in food and one of the dietary sources are animal foods, especially smoked meat products and fish products. When using mild modern smoking processes PAHs content in these commodities is low, at the level of uncontaminated food, but their concentration increases significantly during conventional smoking process, especially if the food comes into direct contact with the smoke. Due to food safety and quality maximum residue limits for PAHs were established.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
25
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
48-52
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—