ZÁVISLOST ZMASILOSTI JATEČNÝCH PRASAT NA PORÁŽKOVÉ HMOTNOSTI
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F05%3A9891" target="_blank" >RIV/60460709:41210/05:9891 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41110/05:9891
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
ZÁVISLOST ZMASILOSTI JATEČNÝCH PRASAT NA PORÁŽKOVÉ HMOTNOSTI
Popis výsledku v původním jazyce
Rozvíjení genetického potenciálu prasat pro masnou užitkovost vyžaduje dùsledné sledování a vyhodnocování všech faktorù vèetnì vyskladòovací hmotnosti, která výsledky optimálního zpenìžování jateèných prasat výraznì ovlivòuje. Sledování závislosti mezi porážkovou hmotností jateèných prasat a podílem libové svaloviny byla potvrzena skuteènost, že se zvyšující se porážkovou hmotností dochází ke snižování podílu libového masa. Na základì provedeného šetøení byla navržena optimální porážková hmotnost pro jateèná prasata. Hranice živé hmotnosti pro optimální zatøiïování do kategorii S a E je do 110 kg. Ve sledovaném souboru se optimální hmotnost pohybovala v rozmezí 105-107 kg.Údaje o zmasilosti jsou potom zpìtnou informací pro šlechtitele a tvùrce hybridizaèních programù. Díky tìmto získaným údajùm lze lépe usmìròovat plemenitbu a celkovou produkci jateèných prasat.
Název v anglickém jazyce
RELATION OF MEATINESS OF SLAUGHTER PIGS TO SLAUGHTER WEIGHT
Popis výsledku anglicky
The development of the pig genetic potential for meat efficiency requires consistent monitoring and analysis of the all factors including slaughter weight, which scientifically affects the results of the optimal realization of the pigs slaughters. Investigation of the slaughter weight of the pigs and percentage of lean meat was confirmed, that while increasing of the slaughter weight the percentage of lean meat is decreased. On the basis of this assessment the optimal slaughter weight for slaughter pigswas suggested. The limit of the slaughter weight of the pigs for optimal realization to the category S and E is up to 110 kg. The optimal weight of the pigs fluctuates between 105 ? 107 kg. The data about the meatiness are then the feedback informationfor breeders and authors of hybridization programs. Thanks to statistical data it is possible to lead better the breeding and the total production of slaughter pigs.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GA - Zemědělská ekonomie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GP525%2F02%2FD172" target="_blank" >GP525/02/D172: Aplikace fuzzy logiky pro hodnocení potravin</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Aktuální problémy šlechtění chovu, zdraví a produkce prasat
ISBN
80-85645-50-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
357-360
Název nakladatele
JU České Budějovice
Místo vydání
JU České Budějovice
Místo konání akce
JU České Budějovice
Datum konání akce
9. 2. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—