Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

ZÁVISLOST ZMASILOSTI JATEČNÝCH PRASAT NA PORÁŽKOVÉ HMOTNOSTI

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F05%3A9891" target="_blank" >RIV/60460709:41210/05:9891 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41110/05:9891

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    ZÁVISLOST ZMASILOSTI JATEČNÝCH PRASAT NA PORÁŽKOVÉ HMOTNOSTI

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Rozvíjení genetického potenciálu prasat pro masnou užitkovost vyžaduje d&#249;sledné sledování a vyhodnocování všech faktor&#249; v&#232;etn&#236; vysklad&#242;ovací hmotnosti, která výsledky optimálního zpen&#236;žování jate&#232;ných prasat výrazn&#236; ovliv&#242;uje. Sledování závislosti mezi porážkovou hmotností jate&#232;ných prasat a podílem libové svaloviny byla potvrzena skute&#232;nost, že se zvyšující se porážkovou hmotností dochází ke snižování podílu libového masa. Na základ&#236; provedeného šet&#248;ení byla navržena optimální porážková hmotnost pro jate&#232;ná prasata. Hranice živé hmotnosti pro optimální zat&#248;i&#239;ování do kategorii S a E je do 110 kg. Ve sledovaném souboru se optimální hmotnost pohybovala v rozmezí 105-107 kg.Údaje o zmasilosti jsou potom zp&#236;tnou informací pro šlechtitele a tv&#249;rce hybridiza&#232;ních program&#249;. Díky t&#236;mto získaným údaj&#249;m lze lépe usm&#236;r&#242;ovat plemenitbu a celkovou produkci jate&#232;ných prasat.

  • Název v anglickém jazyce

    RELATION OF MEATINESS OF SLAUGHTER PIGS TO SLAUGHTER WEIGHT

  • Popis výsledku anglicky

    The development of the pig genetic potential for meat efficiency requires consistent monitoring and analysis of the all factors including slaughter weight, which scientifically affects the results of the optimal realization of the pigs slaughters. Investigation of the slaughter weight of the pigs and percentage of lean meat was confirmed, that while increasing of the slaughter weight the percentage of lean meat is decreased. On the basis of this assessment the optimal slaughter weight for slaughter pigswas suggested. The limit of the slaughter weight of the pigs for optimal realization to the category S and E is up to 110 kg. The optimal weight of the pigs fluctuates between 105 ? 107 kg. The data about the meatiness are then the feedback informationfor breeders and authors of hybridization programs. Thanks to statistical data it is possible to lead better the breeding and the total production of slaughter pigs.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GA - Zemědělská ekonomie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GP525%2F02%2FD172" target="_blank" >GP525/02/D172: Aplikace fuzzy logiky pro hodnocení potravin</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Aktuální problémy šlechtění chovu, zdraví a produkce prasat

  • ISBN

    80-85645-50-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    357-360

  • Název nakladatele

    JU České Budějovice

  • Místo vydání

    JU České Budějovice

  • Místo konání akce

    JU České Budějovice

  • Datum konání akce

    9. 2. 2005

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku