Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv porážkové hmotnosti a pohlaví na podíl svaloviny u hybridní kombinace prasat (ČBU X ČL) X (PN X D)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F13%3A00193798" target="_blank" >RIV/62156489:43210/13:00193798 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv porážkové hmotnosti a pohlaví na podíl svaloviny u hybridní kombinace prasat (ČBU X ČL) X (PN X D)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem pokusu bylo vyhodnotit vliv porážkové hmotnosti a pohlaví na podíl svaloviny u testované hybridní kombinace prasat (ČBU x ČL) x (Pn x D). Podle dosažených výsledků lze konstatovat, že podíl svaloviny je vedle hybridní kombinace a pohlaví ovlivňovánpředevším porážkovou hmotností, což se následně projevuje při zařazování do obchodních tříd. Se změnou obchodního zatřídění, od třídy S s nejvyšším podílem svaloviny, až po třídu (P) s nejnižším podílem svaloviny, dochází ke zvyšování porážkové hmotnosti. Rozdíl mezi pohlavím v podílu svaloviny byl statisticky průkazný (P<0,001). U prasniček oproti vepříkům bylo dosaženo vyššího podílu svaloviny cca o 2 %. Nejvyššího průměrného podílu svaloviny (58,2 %) u prasniček bylo zaznamenáno v hmotnostních skupinách mezi 90 kg -- 99,9 kg, resp. 100 kg -- 109,9 kg, naopak nejnižšího podílu svaloviny (53,4 %) bylo zjištěno v hmotnostní skupině mezi 120 kg -- 129,9 kg. U vepříků byl stanoven nejvyšší průměrný podíl svaloviny (58,5 %) u hmotnostní s

  • Název v anglickém jazyce

    AN INFLUENCE OF SLAUGHTER WEIGHT AND SEX ON LEAN MEAT PORTION IN HYBRID PIG COMBINATION (CLW X CL) X (PN X D)

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to evaluate an influence of slaughter weight and sex on lean meat portion in tested hybrid pig combination (CLW x CL) x (Pn x D). According to reached results it is possible to say that lean meat portion is influenced (besides hybrid combination and sex) primarily by slaughter weight which is subsequently shown during classification to business classes. With change of trade classification (from class S with the highest lean meat percentage till class P with the lowest lean meatpercentage) the slaughter weight is growing. The difference between sexes was statistically conclusive (P<0.001) in lean meat portion. Gilts reached higher lean meat percentage for approximately 2 % in comparison with hogs. The highest average lean meatpercentage (58.2 %) in gilts it was recorded in weight groups between 90 kg -- 99.9 kg, respectively 100 kg -- 109.9 kg, on the contrary the lowest lean meat percentage (53.4 %) was determined in weight group 120 kg -- 129.9 kg. In hogs t

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GI - Šlechtění a plemenářství hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Animal Breeding 2013

  • ISBN

    978-80-7375-666-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    193-199

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Mendelu v Brně

  • Datum konání akce

    10. 1. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku