Vliv porážkové hmotnosti a pohlaví na podíl svaloviny u hybridní kombinace prasat (ČBU X ČL) X (PN X D)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F13%3A00193798" target="_blank" >RIV/62156489:43210/13:00193798 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv porážkové hmotnosti a pohlaví na podíl svaloviny u hybridní kombinace prasat (ČBU X ČL) X (PN X D)
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem pokusu bylo vyhodnotit vliv porážkové hmotnosti a pohlaví na podíl svaloviny u testované hybridní kombinace prasat (ČBU x ČL) x (Pn x D). Podle dosažených výsledků lze konstatovat, že podíl svaloviny je vedle hybridní kombinace a pohlaví ovlivňovánpředevším porážkovou hmotností, což se následně projevuje při zařazování do obchodních tříd. Se změnou obchodního zatřídění, od třídy S s nejvyšším podílem svaloviny, až po třídu (P) s nejnižším podílem svaloviny, dochází ke zvyšování porážkové hmotnosti. Rozdíl mezi pohlavím v podílu svaloviny byl statisticky průkazný (P<0,001). U prasniček oproti vepříkům bylo dosaženo vyššího podílu svaloviny cca o 2 %. Nejvyššího průměrného podílu svaloviny (58,2 %) u prasniček bylo zaznamenáno v hmotnostních skupinách mezi 90 kg -- 99,9 kg, resp. 100 kg -- 109,9 kg, naopak nejnižšího podílu svaloviny (53,4 %) bylo zjištěno v hmotnostní skupině mezi 120 kg -- 129,9 kg. U vepříků byl stanoven nejvyšší průměrný podíl svaloviny (58,5 %) u hmotnostní s
Název v anglickém jazyce
AN INFLUENCE OF SLAUGHTER WEIGHT AND SEX ON LEAN MEAT PORTION IN HYBRID PIG COMBINATION (CLW X CL) X (PN X D)
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to evaluate an influence of slaughter weight and sex on lean meat portion in tested hybrid pig combination (CLW x CL) x (Pn x D). According to reached results it is possible to say that lean meat portion is influenced (besides hybrid combination and sex) primarily by slaughter weight which is subsequently shown during classification to business classes. With change of trade classification (from class S with the highest lean meat percentage till class P with the lowest lean meatpercentage) the slaughter weight is growing. The difference between sexes was statistically conclusive (P<0.001) in lean meat portion. Gilts reached higher lean meat percentage for approximately 2 % in comparison with hogs. The highest average lean meatpercentage (58.2 %) in gilts it was recorded in weight groups between 90 kg -- 99.9 kg, respectively 100 kg -- 109.9 kg, on the contrary the lowest lean meat percentage (53.4 %) was determined in weight group 120 kg -- 129.9 kg. In hogs t
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GI - Šlechtění a plemenářství hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Animal Breeding 2013
ISBN
978-80-7375-666-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
193-199
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Mendelu v Brně
Datum konání akce
10. 1. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—