Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Ovlivnění antioxidační aktivity krevní plazmy albinotického potkana (Rattus norvegicus, Wistar) polyfenolickými látkami obsaženými v červeném víně

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F06%3A14344" target="_blank" >RIV/60460709:41210/06:14344 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Ovlivnění antioxidační aktivity krevní plazmy albinotického potkana (Rattus norvegicus, Wistar) polyfenolickými látkami obsaženými v červeném víně

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Současná exploze zájmu o bioaktivní polyfenolické látky nacházející se ve většině potravin rostlinného původu je dána jejich pozitivním vlivem na lidské zdraví. Tyto látky vykazují kardioprotektivní účinky a mohou se podílet na ochraně organismu před vznikem rakoviny. Některé současné studie ukázaly, že mnohé polyfenolické látky jsou efektivnějšími antioxidanty in vitro než vitaminy C nebo E, a proto mohou významně přispívat k ochraně organismu in vivo. Jednou z těchto látek je i červené víno, které obsahuje velkou škálu sloučenin s antioxidačními účinky. Ve vědecké literatuře zatím existuje jen málo poznatků týkajících se mechanismů přenosu polyfenolických látek přes stěnu střevní, jejich metabolismu ve střevě a krevním oběhu, resp. transformace těchto látek střevní mikroflórou. Naším úkolem bylo zjistit, zdali dochází ke zvýšení antioxidační aktivity krevní plazmy laboratorního potkana po cíleném podávání červeného vína pocházejícího z českého vinařského regionu. Potkani byli rozděle

  • Název v anglickém jazyce

    Influencing of antioxidant activity of blood plasma of albinortc rat (Rattus norvegicus, Wistar) with polyphenolic compounds contained in red wine

  • Popis výsledku anglicky

    Contemporary explosion of interest for bioactive compounds contained in most food-stuffs of plant origin is due to their positive effect on human health.These compounds show cardioprotective effects and can protects the organismus against cancer. some contemporary studies have shown that many polyphenolic compounds are more effective antioxidants in vitro as vitamins C or E and can thus significantly contribute to to the protection of organismus in vivo. one of this food stuffs is also red wine, which contains a broad scale of compounds with antioxidant properties. in the scientific literature there exists only litlle knowledge about the mechanismus of the transfer of poyphenolic compounds through the intestinal wall, theit metabolismus in the intestine and blood circulation or transformation of these compounds ny intestinal microflora. our task was to determine, if antioxidant activity of blood plasme of laboratory rat is increasing after administration of red wine orignating from Cze

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník souhrnů sdělení XXXIII. semináře o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    80-7157-930-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    18-18

  • Název nakladatele

    Mendlova zemědělská a lesnická univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Mendlova zemědělská a lesnická univerzita v Brně

  • Datum konání akce

    8. 3. 2006

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku