Vliv stanovištních podmínek a vliv odrůdy na obsah antioxidačních látek v hlízách brambor
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F06%3A15395" target="_blank" >RIV/60460709:41210/06:15395 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41310/06:15395
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Influence of site conditions and cultivars on antioxidant content in potato tubers
Popis výsledku v původním jazyce
In the precise field trials on five localities in the CR in the years 2004 and 2005 the effect of different locality conditions and the effect of yellow- and purple- fleshed varieties on ascorbic acid (AA) and total polyphenol (TP) content was assessed.AA content in average of nine varieties reached the value 1703 mg.kg-1 FW and was demonstrably affected by the genotype of variety and locality conditions. The highest level was assessed in Marabel variety; in other eight varieties lesser AA contents by5 - 33 % were estimated. Among five localities the highest AA content on the locality in lowland region (174 m a. s.) with the warmest and dry climate and light-textured soils was determined. In the case of total polyphenols no significant difference among localities was found, but the tendency to higher TP (by 9 - 22 % as compared with other localities) on the locality Stachy, which had connection with apparently lower temperature during vegetation period in this locality. In Valfi purp
Název v anglickém jazyce
Influence of site conditions and cultivars on antioxidant content in potato tubers
Popis výsledku anglicky
In the precise field trials on five localities in the CR in the years 2004 and 2005 the effect of different locality conditions and the effect of yellow- and purple- fleshed varieties on ascorbic acid (AA) and total polyphenol (TP) content was assessed.AA content in average of nine varieties reached the value 1703 mg.kg-1 FW and was demonstrably affected by the genotype of variety and locality conditions. The highest level was assessed in Marabel variety; in other eight varieties lesser AA contents by5 - 33 % were estimated. Among five localities the highest AA content on the locality in lowland region (174 m a. s.) with the warmest and dry climate and light-textured soils was determined. In the case of total polyphenols no significant difference among localities was found, but the tendency to higher TP (by 9 - 22 % as compared with other localities) on the locality Stachy, which had connection with apparently lower temperature during vegetation period in this locality. In Valfi purp
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1G46058" target="_blank" >1G46058: Posílení konkurenceschopnosti pěstitelů brambor produkcí hlíz s vyšší spotřebitelskou jakostí</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Zeszyty problemove postempow nauk Rolniczych
ISSN
0084-5477
e-ISSN
—
Svazek periodika
511
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
PL - Polská republika
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
245-254
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—