Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv vybraných faktorů na obsah polyfenolů, kyseliny askorbové a karotenoidů v hlízách brambor

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F06%3A15490" target="_blank" >RIV/60460709:41210/06:15490 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv vybraných faktorů na obsah polyfenolů, kyseliny askorbové a karotenoidů v hlízách brambor

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V přesných polních pokusech v ČR byl v letech 2004 a 2005 zkoumán vliv stanovištních podmínek, odrůd se žlutou a fialovou dužninou na obsah kyseliny askorbové (KA) a celkových polyfenolů (CP). Obsah KA dosáhl v průměru devíti odrůd hodnoty 170,3 mg/100gFW a byl prokazatelně ovlivněn genotypem odrůdy i stanovištními podmínkami. Nejvyšší hodnoty dosáhl u odrůdy Marabel, u ostatních osmi odrůd byly zjištěny nižší obsahy KA o 5 až 33 %. Z pěti lokalit byl zaznamenán nejvyšší obsah KA na lokalitě v nížinnéoblasti (174 m n. m.) s nejteplejším a suchým klimatem a s lehkou písčitou půdou. V případě celkových polyfenolů nebyl mezi lokalitami zjištěn průkazný rozdíl, ale projevil se trend vyššího obsahu CP (o 9 až 22 % proti ostatním lokalitám) na stanovišti Stachy, což souvisí s výrazně nižší teplotou ve vegetačním období v této lokalitě. U odrůdy Valfi s fialovou barvou dužniny byl zjištěn o 90 % vyšší obsah CP proti průměru odrůd se žlutou dužninou. Ve skupině odrůd se žlutou dužninou byly

  • Název v anglickém jazyce

    Effect selected factors on polyphenols, ascorbic acid and carotenoid content in potato tubers

  • Popis výsledku anglicky

    In the field trials on five localities in the CR in the years 2004-2005 the effect of selected factors and the effect of yellow- and purple- fleshed varieties on ascorbic acid (AA) and total polyphenol (TP) content was assessed. AA content in average ofnine varieties reached the value 1703 mg.kg-1 FW and was demonstrably affected by the genotype of variety and locality conditions. Among five localities the highest AA content on the locality in lowland region (174 m a. s.) with the warmest and dry climate and light-textured soils was determined. In the case of total polyphenols no significant difference among localities was found, but the tendency to higher TP (by 9-22% as compared with other localities) on the locality Stachy, which had connection with apparently lower temperature during vegetation period in this locality. In Valfi purple flesh variety higher TP content by 90% was found as compared with the mean value of yellow flesh varieties. In the group of yellow flesh varieties a

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník referátů ze semináře "Současné představy a požadavky na kvalitu rostlinných produktů"

  • ISBN

    80-7040-874-X

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    85-90

  • Název nakladatele

    Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta

  • Místo vydání

    Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Ze

  • Místo konání akce

    České Budějovice

  • Datum konání akce

    29. 8. 2006

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku