Vliv systému hospodaření, odrůdy a ročníku na krmnou kvalitu proteinu zrna pšenice seté
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F06%3A16448" target="_blank" >RIV/60460709:41210/06:16448 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv systému hospodaření, odrůdy a ročníku na krmnou kvalitu proteinu zrna pšenice seté
Popis výsledku v původním jazyce
Soubor studovaných pšenic byl nejdříve podroben Weendské analýze, ke zjištění obsahu základních živin, s důrazem na N x 5,70. Jak je zřejmé z grafického vyjádření č. 1 intenzitou pěstebních zásahů lze běžně změnit obsah proteinu v zrně řádově až o jednutřetinu. Vliv odrůdy na obsah proteinu byl rovněž velmi silný a projevil se stejnými tendencemi v rozdílných systémech hospodaření i v rozdílných letech. Na proteinu obilných zrn si neceníme jenom jeho množství, nýbrž také zastoupení jeho jednotlivých frakcí, resp. aminokyselin (FINLEY a HOPKINS, 1985, KOUTNÁ, 2005), které určují nutriční, a v případě užitkových zvířat, krmnou hodnotu. Ta byla poměřována přítomností jednotlivých aminokyselin, jak v zrně, tak v přepočtu na jeho protein. Hodnoty presentované v grafu č. 2 dokumentují, že pokles intenzity, typický pro ekologický systém hospodaření, pozitivně ovlivňuje obsah proteinových frakcí, s vyšším zastoupením první esenciální aminokyseliny lysinu.Za zaznamenání jistě stojí i skutečnos
Název v anglickém jazyce
Influence of farming system, varieties and year of cultivation on feeding qualities the protein of wheat sown grains.
Popis výsledku anglicky
The work was sight on study of influence 2 farming systems (conventional and ecological), 3 varieties (Šárka, Mladka, Meritto) and 2 after to himself going years (2004, 2005), on choice nutritive characteristics of wheat sown - on protein content (N x 5,70) and lysine content in the grain and on EAAI and PER. Was certified that size of protein biosynthesis in grains depends more on intensity production than on variety or years of cultivation. Ecological farming positively influences content of protein fractions and higher substitution essential amino acids lysine. Characteristics quality of protein EAAI and PER, embody often different tendency.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Výživa zvířat 2006 - proteiny
ISBN
80-7157-954-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
20-21
Název nakladatele
MZLU Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
8. 6. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—