Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv systému hospodaření, odrůdy a ročníku na krmnou kvalitu proteinu zrna pšenice seté

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F06%3A16448" target="_blank" >RIV/60460709:41210/06:16448 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv systému hospodaření, odrůdy a ročníku na krmnou kvalitu proteinu zrna pšenice seté

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Soubor studovaných pšenic byl nejdříve podroben Weendské analýze, ke zjištění obsahu základních živin, s důrazem na N x 5,70. Jak je zřejmé z grafického vyjádření č. 1 intenzitou pěstebních zásahů lze běžně změnit obsah proteinu v zrně řádově až o jednutřetinu. Vliv odrůdy na obsah proteinu byl rovněž velmi silný a projevil se stejnými tendencemi v rozdílných systémech hospodaření i v rozdílných letech. Na proteinu obilných zrn si neceníme jenom jeho množství, nýbrž také zastoupení jeho jednotlivých frakcí, resp. aminokyselin (FINLEY a HOPKINS, 1985, KOUTNÁ, 2005), které určují nutriční, a v případě užitkových zvířat, krmnou hodnotu. Ta byla poměřována přítomností jednotlivých aminokyselin, jak v zrně, tak v přepočtu na jeho protein. Hodnoty presentované v grafu č. 2 dokumentují, že pokles intenzity, typický pro ekologický systém hospodaření, pozitivně ovlivňuje obsah proteinových frakcí, s vyšším zastoupením první esenciální aminokyseliny lysinu.Za zaznamenání jistě stojí i skutečnos

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of farming system, varieties and year of cultivation on feeding qualities the protein of wheat sown grains.

  • Popis výsledku anglicky

    The work was sight on study of influence 2 farming systems (conventional and ecological), 3 varieties (Šárka, Mladka, Meritto) and 2 after to himself going years (2004, 2005), on choice nutritive characteristics of wheat sown - on protein content (N x 5,70) and lysine content in the grain and on EAAI and PER. Was certified that size of protein biosynthesis in grains depends more on intensity production than on variety or years of cultivation. Ecological farming positively influences content of protein fractions and higher substitution essential amino acids lysine. Characteristics quality of protein EAAI and PER, embody often different tendency.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Výživa zvířat 2006 - proteiny

  • ISBN

    80-7157-954-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    20-21

  • Název nakladatele

    MZLU Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    8. 6. 2006

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku