Efekt náhrady masokostní moučky sójou na vybrané parametry výkrmnosti a jatečné hodnoty u rostoucích hybridních prasat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F06%3A16500" target="_blank" >RIV/60460709:41210/06:16500 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The impact of the substitution of soybean meal for meat-and-bone meal on performance and carcass value of growing-finishing pigs
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of the study was to analyse the effect of substituting vegetable protein for meat-bone meal on the parameters beány achieved in the fattening performance and carcass value in fattening of final pig hybrids. The study included in total 72 hybrid pigs of the (LWs x PN) x LWd x L) genotype of balanced sex at the age of 68 days and total average live weight of 24.15 kg. It has been found out that substituting vegetable protein for animal protein has almost no impact on the feed intake or on the growth intensity, i.e. the average daily weight gain (921 g and 914 g, respectively) was not proved, either. Animals fed with komplete Frediny mixture (CFM) without animal protein recorded lower values of meat formation (56.8% and 55.3%, respectively) and deposited more fat to the detriment of meat formation. In contrast, the pigs fed with animal protein achieved higher share of meat, digger loin eye area and higher height of the musculus longissimus lumborum et thoracis (MLLT) meat and mark
Název v anglickém jazyce
The impact of the substitution of soybean meal for meat-and-bone meal on performance and carcass value of growing-finishing pigs
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to analyse the effect of substituting vegetable protein for meat-bone meal on the parameters beány achieved in the fattening performance and carcass value in fattening of final pig hybrids. The study included in total 72 hybrid pigs of the (LWs x PN) x LWd x L) genotype of balanced sex at the age of 68 days and total average live weight of 24.15 kg. It has been found out that substituting vegetable protein for animal protein has almost no impact on the feed intake or on the growth intensity, i.e. the average daily weight gain (921 g and 914 g, respectively) was not proved, either. Animals fed with komplete Frediny mixture (CFM) without animal protein recorded lower values of meat formation (56.8% and 55.3%, respectively) and deposited more fat to the detriment of meat formation. In contrast, the pigs fed with animal protein achieved higher share of meat, digger loin eye area and higher height of the musculus longissimus lumborum et thoracis (MLLT) meat and mark
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Scientia Agriculturae Bohemica
ISSN
1211-3174
e-ISSN
—
Svazek periodika
37
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
108-114
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—