Vliv náhrady masokostní moučky rostlinnou bílkovinou v kompletních krmných směsích na ekonomiku produkce hybridních prasat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F08%3A26959" target="_blank" >RIV/60460709:41210/08:26959 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv náhrady masokostní moučky rostlinnou bílkovinou v kompletních krmných směsích na ekonomiku produkce hybridních prasat
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo provést analýzu vlivu náhrady masokostní moučky rostlinou bílkovinou ? sójou na vybrané parametry výkrmnosti, jatečné hodnoty a především ekonomiky produkce při výkrmu finálních hybridů prasat. Do sledování bylo zařazeno celkem 72ks prasat hybridní kombinace křížení otec ? matka (BO x PN) x (BU x L) ve věku 68 dnů od narození o celkové průměrné živé hmotnosti 24.15kg. Testační výkrm trval 91 dní. Za účelem ověření náhrady masokostní moučky byla naskladněná prasata rozdělena do skupin I.a II., přičemž skupina I. byla krmena kompletní krmnou směsí s použitím masokostní moučky a skupina II. byla krmena kompletní krmnou směsí, kde živočišná bílkovina byla nahrazena rostlinnou, a to sójovým extrahovaným šrotem. Pokud se jedná o dosaženou živou hmotnost, konverzi krmiva a průměrný denní přírůstek na konci testu je zřejmé, že bylo dosaženo shodných hodnot u obou skupin (106.0kg resp. 106.2kg; 2.65kg resp. 2.66kg; 921g resp. 917g). Přes prakticky shodnou hmotnost dosahovanou
Název v anglickém jazyce
Influence of bone meat substitucion by plant protein in the complete feeding mixtures on economy production in hybrid pigs
Popis výsledku anglicky
Analysis of impact of replacement the meat-bone meal for vegetable protein ? soybean ? on selected parameters of fattening efficiency, carcass value and especially economy of production on fattening of final hybrids of pigs, was the major objective of this work. 72 heads of hybrid combination pigs were classified in the test in total ? cross-breeding of father ? mother (LWs x PN)x(LWd x L). The testing fattening period took 91 days. The pigs on the stock were sorted out into groups I and II for the purposes of verification of meat-bone meal replacement, while the group I was fed with a complete feeding mixture using the meat-bone meal and the group II was fed with a complete feed mixture where the animal protein was replaced by vegetable one, especially the soybean extracted coarse meal. As regards the achieved live weight, feed conversion ratio and average daily gain in the end of the test it is obvious that identical values were achieved in both groups (106.0kg resp. 106.2kg; 2.65kg
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Research in Pig Breeding - Výzkum v chovu prasat
ISSN
1802-7547
e-ISSN
—
Svazek periodika
2
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—