Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The effect of replacing soybean meal with rapeseed meal on the production performance and meat chemical composition in pigs

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F12%3A55765" target="_blank" >RIV/60460709:41210/12:55765 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    The effect of replacing soybean meal with rapeseed meal on the production performance and meat chemical composition in pigs

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this study was to evaluate the effect of replacing soybean meal with rapeseed meal on the carcass characteristics in pigs and chemical composition of pork meat. 72 hybrid pigs of genotype (DanBred)x(LWDxL) were divided according to their dietinto 2 groups. Animals in the control group were fed with a feed mixture containing soybean meal (17.7 - 14 - 9.5%), while the animals in the experimental group were fed with a diet containing rapeseed meal (5 - 7 - 12.43%). In both groups, the feed intake was ad-libitum at all fattening stages.The substitution of rapeseed meal in diet significantly decreased feed intake (2.78 vs. 2.56 kg/d, P = 0.001) and feed conversion ratio (2.57 vs. 2.43 kg/kg, P = 0.028) as opposed to the feed intake observed in the control group. Rapeseed meal in the diet significantly increased water content in the ham (71.56 vs. 72.53%, P = 0.045), decreased crude protein content in the loin (23.18 vs. 22.49%, P = 0.003) and ash content in the ham (1.40 vs. 1.2

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of replacing soybean meal with rapeseed meal on the production performance and meat chemical composition in pigs

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to evaluate the effect of replacing soybean meal with rapeseed meal on the carcass characteristics in pigs and chemical composition of pork meat. 72 hybrid pigs of genotype (DanBred)x(LWDxL) were divided according to their dietinto 2 groups. Animals in the control group were fed with a feed mixture containing soybean meal (17.7 - 14 - 9.5%), while the animals in the experimental group were fed with a diet containing rapeseed meal (5 - 7 - 12.43%). In both groups, the feed intake was ad-libitum at all fattening stages.The substitution of rapeseed meal in diet significantly decreased feed intake (2.78 vs. 2.56 kg/d, P = 0.001) and feed conversion ratio (2.57 vs. 2.43 kg/kg, P = 0.028) as opposed to the feed intake observed in the control group. Rapeseed meal in the diet significantly increased water content in the ham (71.56 vs. 72.53%, P = 0.045), decreased crude protein content in the loin (23.18 vs. 22.49%, P = 0.003) and ash content in the ham (1.40 vs. 1.2

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Research in Pig Breeding - Výzkum v chovu prasat

  • ISSN

    1802-7547

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    6

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    36-39

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus