Purinové látky v potravinách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F07%3A21315" target="_blank" >RIV/60460709:41210/07:21315 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Purinové látky v potravinách
Popis výsledku v původním jazyce
Zvýšený příjem potravin bohatých na purinové látky, adenin, guanin, hypoxanthin a xanthin může vést k vyššímu riziku výskytu hyperurikemie a s ní spojených projevů dnavé artritidy. Článek se zabývá otázkou purinových látek v metabolismu, vlivy ostatníchsložek potravy na jejich vstřebávání, otázkou obsahu purinových látek v sójovém proteinu a mykoproteinu, a pochutinách, čaji a kávě.
Název v anglickém jazyce
Purine compounds in foods
Popis výsledku anglicky
Higher intake of foods rich in purine compounds, adenine, guanine, hypoxanthine and xanthine may lead to increasing risc of hyperuricemia and related symptoms of gouty arthritis. This article reviews the current literature on purine metabolism, influenceof other dietary constituents on their intake, the issue of purine levels in soybean protein and myco-protein as well as in stimulants, tea and coffee.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Potravinářská Revue
ISSN
1801-9102
e-ISSN
—
Svazek periodika
4
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
20-24
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—