Akrylonitril v materiálech přicházejících do kontaktu s potravinami - Dva odlišné legislativní přístupy: Porovnání přímého stanovení s nepřímoým vyhodnocením pomocí migrace do potravinových simulantů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F07%3A21645" target="_blank" >RIV/60460709:41210/07:21645 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22330/07:00022460
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Acrylonitrile in Food Contact Materials ? Two Different Legislative Approaches: Comparison of Direct Determination with Indirect Evaluation Using Migration into Food Simulants
Popis výsledku v původním jazyce
In this study, the comparison was carried out of two different legislative approaches for acrylonitrile content assessment in food contact materials based on the former analysis using gas chromatography with nitrogen-phosphorous detection, and the recentevaluation using acrylonitrile migration into food simulants ? distilled water, 3% acetic acid, 10% ethanol, and 95% ethanol, based on liquid chromatography with ultraviolet detection. Different samples were tested: 7 kitchen device parts and 16 acrylonitrile-butadiene-styrene and styrene-acrylonitrile granulates. The level of acrylonitrile content in founded polymer mass was in the range from 0.4 to 25.1 mg/kg in the case of kitchen device parts, and from 6.2 to 283.9 mg/kg in the case of granulates.The highest migration of acrylonitrile in food simulants for kitchen device parts and granulates was found to be 5.2 μg/dm2 (3% acetic acid) and 9.6 μg/dm2 (95% ethanol), respectively. A correlation of the results obtained by tw
Název v anglickém jazyce
Acrylonitrile in Food Contact Materials ? Two Different Legislative Approaches: Comparison of Direct Determination with Indirect Evaluation Using Migration into Food Simulants
Popis výsledku anglicky
In this study, the comparison was carried out of two different legislative approaches for acrylonitrile content assessment in food contact materials based on the former analysis using gas chromatography with nitrogen-phosphorous detection, and the recentevaluation using acrylonitrile migration into food simulants ? distilled water, 3% acetic acid, 10% ethanol, and 95% ethanol, based on liquid chromatography with ultraviolet detection. Different samples were tested: 7 kitchen device parts and 16 acrylonitrile-butadiene-styrene and styrene-acrylonitrile granulates. The level of acrylonitrile content in founded polymer mass was in the range from 0.4 to 25.1 mg/kg in the case of kitchen device parts, and from 6.2 to 283.9 mg/kg in the case of granulates.The highest migration of acrylonitrile in food simulants for kitchen device parts and granulates was found to be 5.2 μg/dm2 (3% acetic acid) and 9.6 μg/dm2 (95% ethanol), respectively. A correlation of the results obtained by tw
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Sciences
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
25
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
265-271
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—