Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Akrylonitril v materiálech přicházejících do kontaktu s potravinami - Dva odlišné legislativní přístupy: Porovnání přímého stanovení s nepřímoým vyhodnocením pomocí migrace do potravinových simulantů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F07%3A21645" target="_blank" >RIV/60460709:41210/07:21645 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22330/07:00022460

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Acrylonitrile in Food Contact Materials ? Two Different Legislative Approaches: Comparison of Direct Determination with Indirect Evaluation Using Migration into Food Simulants

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In this study, the comparison was carried out of two different legislative approaches for acrylonitrile content assessment in food contact materials based on the former analysis using gas chromatography with nitrogen-phosphorous detection, and the recentevaluation using acrylonitrile migration into food simulants ? distilled water, 3% acetic acid, 10% ethanol, and 95% ethanol, based on liquid chromatography with ultraviolet detection. Different samples were tested: 7 kitchen device parts and 16 acrylonitrile-butadiene-styrene and styrene-acrylonitrile granulates. The level of acrylonitrile content in founded polymer mass was in the range from 0.4 to 25.1 mg/kg in the case of kitchen device parts, and from 6.2 to 283.9 mg/kg in the case of granulates.The highest migration of acrylonitrile in food simulants for kitchen device parts and granulates was found to be 5.2 &#956;g/dm2 (3% acetic acid) and 9.6 &#956;g/dm2 (95% ethanol), respectively. A correlation of the results obtained by tw

  • Název v anglickém jazyce

    Acrylonitrile in Food Contact Materials ? Two Different Legislative Approaches: Comparison of Direct Determination with Indirect Evaluation Using Migration into Food Simulants

  • Popis výsledku anglicky

    In this study, the comparison was carried out of two different legislative approaches for acrylonitrile content assessment in food contact materials based on the former analysis using gas chromatography with nitrogen-phosphorous detection, and the recentevaluation using acrylonitrile migration into food simulants ? distilled water, 3% acetic acid, 10% ethanol, and 95% ethanol, based on liquid chromatography with ultraviolet detection. Different samples were tested: 7 kitchen device parts and 16 acrylonitrile-butadiene-styrene and styrene-acrylonitrile granulates. The level of acrylonitrile content in founded polymer mass was in the range from 0.4 to 25.1 mg/kg in the case of kitchen device parts, and from 6.2 to 283.9 mg/kg in the case of granulates.The highest migration of acrylonitrile in food simulants for kitchen device parts and granulates was found to be 5.2 &#956;g/dm2 (3% acetic acid) and 9.6 &#956;g/dm2 (95% ethanol), respectively. A correlation of the results obtained by tw

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    25

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    265-271

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus