Kvalita ozimé řepky a její hospodářský význam
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F07%3A22364" target="_blank" >RIV/60460709:41210/07:22364 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalita ozimé řepky a její hospodářský význam
Popis výsledku v původním jazyce
V současnosti dle nejnovějších výživových názorů je podstatné složení mastných kyselin konzumovaných tuků a především poměr n-6 : n- 3 , který by se měl pohybovat v rozmezí 5:1 ? 2:1. U naší populace je tento poměr 8:1 a dostat se na doporučovanou hodnotu by bylo reálné zvýšenou konzumací řepkového oleje, který obsahuje kyselinu linolovou ( n-6) a linolenovou (n-3) v příznivém poměru. Z tohoto hlediska vedle olivového oleje se hodnotí nejvýše řepkový olej Velkým hospodářským významem řepky je její výborná potravinářská hodnota a další možnosti jejího technického využití bez dalších požadavků na její kvalitu. Vzhledem k tomu, že změny složení mastných kyselin ?00? řepek jsou malé, a z hlediska výživy to na hodnotě řepkového oleje nic nemění, je nejpodstatnějším kvalitativním znakem olejnatost. Tento jeden z nejvýznamnějších kvalitativních parametrů řepky byl dlouhodobě studován a statistickým hodnocením byla stanovena posloupnost faktorů ji ovlivňujících, z nichž rozhodující je genetick
Název v anglickém jazyce
Quality winter rapeseed and her economic meaning
Popis výsledku anglicky
At present time according the latest nourishment opinions is essential composition of fatty acids consume in fats and first of all relation between linoleic (n -.6) : linolenic (n ? 3), which should be value in range 5:1 ? 2:1. At our population is thisrelation 8:1 and obtain recommendation value is realistic increasing consumption of rapeseed oil, which contains linoleic (n-6) and linolenic (n-3) in favourable relation. From this point of view rapeseed oil has the highest quality. Besides excellent nutritive value rapeseed oil and possibility his technical use without demands on his content quality, has rapeseed high economic meaning. Considering , that changes of content fatty acids ?00? rapeseed are so small, from point of view nourishment it on her value nothing changes. Therefore as one from the more important qualitative parametr is oil content , which was statistically evaluated . Sequence factors, which her influence was variety and zear and area of cultivation.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF3246" target="_blank" >QF3246: Pěstitelské technologie pro hlavní liniové a hybridní odrůdy řepky ozimé při různé intenzitě vstupů.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Agricultura- Scientia- Prosperitas, Prosperující olejniny
ISBN
978-80-213-1715-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
71-74
Název nakladatele
ČZU, Zemědělská společnost při ČZU - pobočka FYTO
Místo vydání
ČZU v Praze
Místo konání akce
Česká zemědělská univerzita Praha, Větrný Jeník
Datum konání akce
12. 12. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—