Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kvalita ozimé řepky a její hospodářský význam

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F07%3A22364" target="_blank" >RIV/60460709:41210/07:22364 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kvalita ozimé řepky a její hospodářský význam

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V současnosti dle nejnovějších výživových názorů je podstatné složení mastných kyselin konzumovaných tuků a především poměr n-6 : n- 3 , který by se měl pohybovat v rozmezí 5:1 ? 2:1. U naší populace je tento poměr 8:1 a dostat se na doporučovanou hodnotu by bylo reálné zvýšenou konzumací řepkového oleje, který obsahuje kyselinu linolovou ( n-6) a linolenovou (n-3) v příznivém poměru. Z tohoto hlediska vedle olivového oleje se hodnotí nejvýše řepkový olej Velkým hospodářským významem řepky je její výborná potravinářská hodnota a další možnosti jejího technického využití bez dalších požadavků na její kvalitu. Vzhledem k tomu, že změny složení mastných kyselin ?00? řepek jsou malé, a z hlediska výživy to na hodnotě řepkového oleje nic nemění, je nejpodstatnějším kvalitativním znakem olejnatost. Tento jeden z nejvýznamnějších kvalitativních parametrů řepky byl dlouhodobě studován a statistickým hodnocením byla stanovena posloupnost faktorů ji ovlivňujících, z nichž rozhodující je genetick

  • Název v anglickém jazyce

    Quality winter rapeseed and her economic meaning

  • Popis výsledku anglicky

    At present time according the latest nourishment opinions is essential composition of fatty acids consume in fats and first of all relation between linoleic (n -.6) : linolenic (n ? 3), which should be value in range 5:1 ? 2:1. At our population is thisrelation 8:1 and obtain recommendation value is realistic increasing consumption of rapeseed oil, which contains linoleic (n-6) and linolenic (n-3) in favourable relation. From this point of view rapeseed oil has the highest quality. Besides excellent nutritive value rapeseed oil and possibility his technical use without demands on his content quality, has rapeseed high economic meaning. Considering , that changes of content fatty acids ?00? rapeseed are so small, from point of view nourishment it on her value nothing changes. Therefore as one from the more important qualitative parametr is oil content , which was statistically evaluated . Sequence factors, which her influence was variety and zear and area of cultivation.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF3246" target="_blank" >QF3246: Pěstitelské technologie pro hlavní liniové a hybridní odrůdy řepky ozimé při různé intenzitě vstupů.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Agricultura- Scientia- Prosperitas, Prosperující olejniny

  • ISBN

    978-80-213-1715-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    71-74

  • Název nakladatele

    ČZU, Zemědělská společnost při ČZU - pobočka FYTO

  • Místo vydání

    ČZU v Praze

  • Místo konání akce

    Česká zemědělská univerzita Praha, Větrný Jeník

  • Datum konání akce

    12. 12. 2007

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku