Nutriční hodnoty a výnosy odrůd fenyklu sladkého
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F08%3A24776" target="_blank" >RIV/60460709:41210/08:24776 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Nutritional compositions and yield of sweet fennel cultivars ? Foeniculum vulgare Mill. ssp. vulgare var.azoricum (Mill.) Thell
Popis výsledku v původním jazyce
In two-year trials taking place at the Faculty of Horticulture in Lednice (Mendel University of Agriculture and Forestry in Brno), three cultivars of sweet fennel (Foeniculum vulgare Mill. ssp.vulgare var. azoricum [Mill.] Thell) ? Precoce di Bologna, Rudy F1 and Zefa Fino have been evaluated. The trials were conducted in two terms in each of the trial years (summer and autumn term). In the harvest time, nutritional value was evaluated: content of vitamin C, minerals (K, Na, Ca, Mg), dietary fibre, drymatter and nitrates. Besides, the weights of pseudobulbs and its yield have been evaluated. The content of the monitored substances ranged in the following intervals: vitamin C 87?347 mg/kg, K 4,241?5,851 mg/kg, Na 77?512 mg/kg, Ca 56?363 mg/kg, Mg 82?389 mg/kg, dietary fibre 5.75?7.59 g/kg, dry matter 61?75.8 g/kg, nitrates 650 to 3,767 mg/kg, weight of pseudobulb 199?383 g. A significant influence of cultivar on K content has been observed; furthermore, growing term markedly influenced
Název v anglickém jazyce
Nutritional compositions and yield of sweet fennel cultivars ? Foeniculum vulgare Mill. ssp. vulgare var.azoricum (Mill.) Thell
Popis výsledku anglicky
In two-year trials taking place at the Faculty of Horticulture in Lednice (Mendel University of Agriculture and Forestry in Brno), three cultivars of sweet fennel (Foeniculum vulgare Mill. ssp.vulgare var. azoricum [Mill.] Thell) ? Precoce di Bologna, Rudy F1 and Zefa Fino have been evaluated. The trials were conducted in two terms in each of the trial years (summer and autumn term). In the harvest time, nutritional value was evaluated: content of vitamin C, minerals (K, Na, Ca, Mg), dietary fibre, drymatter and nitrates. Besides, the weights of pseudobulbs and its yield have been evaluated. The content of the monitored substances ranged in the following intervals: vitamin C 87?347 mg/kg, K 4,241?5,851 mg/kg, Na 77?512 mg/kg, Ca 56?363 mg/kg, Mg 82?389 mg/kg, dietary fibre 5.75?7.59 g/kg, dry matter 61?75.8 g/kg, nitrates 650 to 3,767 mg/kg, weight of pseudobulb 199?383 g. A significant influence of cultivar on K content has been observed; furthermore, growing term markedly influenced
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Horticultural Science
ISSN
0862-867X
e-ISSN
—
Svazek periodika
35
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—