Chemické složení silice Nigella nigellastrum a její chemotaxonomický aspekt
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F08%3A25361" target="_blank" >RIV/60460709:41210/08:25361 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41610/08:25361
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Chemical composition of Nigella nigellastrum essential oil and its chemotaxonomical aspect
Popis výsledku v původním jazyce
Until recently, family Ranunculaceae was generally considered as a taxon not containing essential oils [1]. However, during last years several works describing essential oils in seeds of four species of genus Nigella have appeared in literature [2,3,4,5]. Moreover, the most recent papers describe presence of volatile oils also in genera Aquilegia [6] and Delphinium [7]. Therefore, we have carried out analysis of Nigella nigellastrum Willk. seeds essential oil by GC and GC-MS with aim to contribute to understanding the chemotaxonomical distribution of terpenoid compounds within the family Ranunculaceae. The oil was isolated from the seeds of the plants grown in the Czech Republic. The distillation yielded 0.028% w/w of essential oil of pale yellow color. In total, 23 components were identified, accounting for 92.7% of total oil content. Monoterpene hydrocarbons, mainly α-pinene (43.0%), and β-pinene (45.78%) were the main constituents accounting together for almost 89% of the
Název v anglickém jazyce
Chemical composition of Nigella nigellastrum essential oil and its chemotaxonomical aspect
Popis výsledku anglicky
Until recently, family Ranunculaceae was generally considered as a taxon not containing essential oils [1]. However, during last years several works describing essential oils in seeds of four species of genus Nigella have appeared in literature [2,3,4,5]. Moreover, the most recent papers describe presence of volatile oils also in genera Aquilegia [6] and Delphinium [7]. Therefore, we have carried out analysis of Nigella nigellastrum Willk. seeds essential oil by GC and GC-MS with aim to contribute to understanding the chemotaxonomical distribution of terpenoid compounds within the family Ranunculaceae. The oil was isolated from the seeds of the plants grown in the Czech Republic. The distillation yielded 0.028% w/w of essential oil of pale yellow color. In total, 23 components were identified, accounting for 92.7% of total oil content. Monoterpene hydrocarbons, mainly α-pinene (43.0%), and β-pinene (45.78%) were the main constituents accounting together for almost 89% of the
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F08%2F1179" target="_blank" >GA525/08/1179: Stanovení biologické aktivity a chemického složení vybraných druhů tropických a subtropických Ranunculaceae</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
39th International Symposium on Essential Oils ISEO 2008
ISBN
978-3-936028-53-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
—
Název nakladatele
German Chemical Society
Místo vydání
Quedlinburg
Místo konání akce
Quedlinburg, Německo
Datum konání akce
7. 9. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—