Chemické složení etherického oleje ze semen Nigella arvensis L. a stanovení jeho antimikrobiální aktivity
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61388963%3A_____%2F06%3A00039794" target="_blank" >RIV/61388963:_____/06:00039794 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Chemical composition of essential oil from the seeds of Nigella arvensis L. and assessment of its actimicrobial activity
Popis výsledku v původním jazyce
The essential oil from Nigella arvensis L. was obtained by hydrodistillation, yielding 0.42% of oil on dry weight basis. The GC and GC-MS analyses showed the presence of 69 components, predominantly monoterpenes. The major constituents were carvacrol methyl ether (26.4%), beta-pinene (21.4%), n-undecane (13.2%), and alpha-pinene (5.7%). The oil did not exhibit antimicrobial activity when tested by microdilution method.
Název v anglickém jazyce
Chemical composition of essential oil from the seeds of Nigella arvensis L. and assessment of its actimicrobial activity
Popis výsledku anglicky
The essential oil from Nigella arvensis L. was obtained by hydrodistillation, yielding 0.42% of oil on dry weight basis. The GC and GC-MS analyses showed the presence of 69 components, predominantly monoterpenes. The major constituents were carvacrol methyl ether (26.4%), beta-pinene (21.4%), n-undecane (13.2%), and alpha-pinene (5.7%). The oil did not exhibit antimicrobial activity when tested by microdilution method.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CC - Organická chemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F02%2F0257" target="_blank" >GA525/02/0257: Stanovení antibakteriální a protizánětlivé aktivity vybraných druhů rodu Nigella L.</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Flavour and Fragrance Journal
ISSN
0882-5734
e-ISSN
—
Svazek periodika
21
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
713-717
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—