Cultivar differences of total anthocyanins and anthocyanidins in red and purple-fleshed potatoes and their relation to antioxidant activity
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F09%3A27752" target="_blank" >RIV/60460709:41210/09:27752 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Cultivar differences of total anthocyanins and anthocyanidins in red and purple-fleshed potatoes and their relation to antioxidant activity
Popis výsledku v původním jazyce
Potatoes, because of their relatively high consumption, could be a rich source of antioxidants in human nutrition. Red and purple-fleshed cultivars in particular contain high amounts of anthocyanins with antioxidant properties. On the basis of the spectroscopic determination of total anthocyanins (TAC) and HPLC-DAD of individual anthocyanidins (AN) after hydrolysis of fifteen red and purple-fleshed cultivars produced in five different locations in the Czech Republic and a new cultivar Blaue St. Galler from Switzerland it was found that TAC expressed as cyanidin content varied between 0.7 mg 100 g-1 FW (cv. Blue Congo) and 74.3 mg 100 g-1 FW (cv. Blaue Ludiano). However, major differences in cultivars were found for AN relative abundance. For cv. Highland Burgundy Red a high content of pelargonidin (98.7 %rel) was characteristic, whereas cv. British Columbia Blue contained almost exclusively cyanidin. Cultivars Violette and Vitelotte showed a relatively high content of malvidin. Cultiva
Název v anglickém jazyce
Cultivar differences of total anthocyanins and anthocyanidins in red and purple-fleshed potatoes and their relation to antioxidant activity
Popis výsledku anglicky
Potatoes, because of their relatively high consumption, could be a rich source of antioxidants in human nutrition. Red and purple-fleshed cultivars in particular contain high amounts of anthocyanins with antioxidant properties. On the basis of the spectroscopic determination of total anthocyanins (TAC) and HPLC-DAD of individual anthocyanidins (AN) after hydrolysis of fifteen red and purple-fleshed cultivars produced in five different locations in the Czech Republic and a new cultivar Blaue St. Galler from Switzerland it was found that TAC expressed as cyanidin content varied between 0.7 mg 100 g-1 FW (cv. Blue Congo) and 74.3 mg 100 g-1 FW (cv. Blaue Ludiano). However, major differences in cultivars were found for AN relative abundance. For cv. Highland Burgundy Red a high content of pelargonidin (98.7 %rel) was characteristic, whereas cv. British Columbia Blue contained almost exclusively cyanidin. Cultivars Violette and Vitelotte showed a relatively high content of malvidin. Cultiva
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH92110" target="_blank" >QH92110: Využití brambor s barevnou dužninou jako alternativní plodiny se specifickou potravinářskou kvalitou</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food Chemistry
ISSN
0308-8146
e-ISSN
—
Svazek periodika
114
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—