Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Cultivar differences of total anthocyanins and anthocyanidins in red and purple-fleshed potatoes and their relation to antioxidant activity

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F09%3A27752" target="_blank" >RIV/60460709:41210/09:27752 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Cultivar differences of total anthocyanins and anthocyanidins in red and purple-fleshed potatoes and their relation to antioxidant activity

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Potatoes, because of their relatively high consumption, could be a rich source of antioxidants in human nutrition. Red and purple-fleshed cultivars in particular contain high amounts of anthocyanins with antioxidant properties. On the basis of the spectroscopic determination of total anthocyanins (TAC) and HPLC-DAD of individual anthocyanidins (AN) after hydrolysis of fifteen red and purple-fleshed cultivars produced in five different locations in the Czech Republic and a new cultivar Blaue St. Galler from Switzerland it was found that TAC expressed as cyanidin content varied between 0.7 mg 100 g-1 FW (cv. Blue Congo) and 74.3 mg 100 g-1 FW (cv. Blaue Ludiano). However, major differences in cultivars were found for AN relative abundance. For cv. Highland Burgundy Red a high content of pelargonidin (98.7 %rel) was characteristic, whereas cv. British Columbia Blue contained almost exclusively cyanidin. Cultivars Violette and Vitelotte showed a relatively high content of malvidin. Cultiva

  • Název v anglickém jazyce

    Cultivar differences of total anthocyanins and anthocyanidins in red and purple-fleshed potatoes and their relation to antioxidant activity

  • Popis výsledku anglicky

    Potatoes, because of their relatively high consumption, could be a rich source of antioxidants in human nutrition. Red and purple-fleshed cultivars in particular contain high amounts of anthocyanins with antioxidant properties. On the basis of the spectroscopic determination of total anthocyanins (TAC) and HPLC-DAD of individual anthocyanidins (AN) after hydrolysis of fifteen red and purple-fleshed cultivars produced in five different locations in the Czech Republic and a new cultivar Blaue St. Galler from Switzerland it was found that TAC expressed as cyanidin content varied between 0.7 mg 100 g-1 FW (cv. Blue Congo) and 74.3 mg 100 g-1 FW (cv. Blaue Ludiano). However, major differences in cultivars were found for AN relative abundance. For cv. Highland Burgundy Red a high content of pelargonidin (98.7 %rel) was characteristic, whereas cv. British Columbia Blue contained almost exclusively cyanidin. Cultivars Violette and Vitelotte showed a relatively high content of malvidin. Cultiva

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH92110" target="_blank" >QH92110: Využití brambor s barevnou dužninou jako alternativní plodiny se specifickou potravinářskou kvalitou</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    114

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus