Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Changes in anthocyanidin levels during the maturation of color-fleshed potato (Solanum tuberosum L.) tubers

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F17%3A73658" target="_blank" >RIV/60460709:41210/17:73658 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.05.155" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.05.155</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.05.155" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2017.05.155</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Changes in anthocyanidin levels during the maturation of color-fleshed potato (Solanum tuberosum L.) tubers

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Certain potato cultivars are capable of producing anthocyanin pigments in the potato skin and flesh and those anthocyanidins have been shown, together with other phytochemicals, to promote good health. Six common anthocyanidins (cyanidin, delphinidin, petunidin, pelargonidin, malvidin and peonidin) were analyzed weekly for 15 weeks in red fleshed and purple fleshed potato cultivars (Red Emma, Koenigspurpur, Valfi and Blaue de la Mancha) grown in field conditions using a validated LC(pos ESI)MSMS method. Pelargonidin was the major type detected in red-fleshed cultivars whereas petunidin was the major type detected in the purple ones. Neither cyanidin nor delphinidin were found in any of the cultivars. The anthocyanidin levels observed were as high as 78 mg per 100 g FW during tuber growth, however, fully matured tubers contained only 10 to 39 mg anthocyanidins per 100 g FW. Anthocyanidin levels were moderately correlated with global solar irradiation (r 0,6252) but not with rainfall or daily temperat

  • Název v anglickém jazyce

    Changes in anthocyanidin levels during the maturation of color-fleshed potato (Solanum tuberosum L.) tubers

  • Popis výsledku anglicky

    Certain potato cultivars are capable of producing anthocyanin pigments in the potato skin and flesh and those anthocyanidins have been shown, together with other phytochemicals, to promote good health. Six common anthocyanidins (cyanidin, delphinidin, petunidin, pelargonidin, malvidin and peonidin) were analyzed weekly for 15 weeks in red fleshed and purple fleshed potato cultivars (Red Emma, Koenigspurpur, Valfi and Blaue de la Mancha) grown in field conditions using a validated LC(pos ESI)MSMS method. Pelargonidin was the major type detected in red-fleshed cultivars whereas petunidin was the major type detected in the purple ones. Neither cyanidin nor delphinidin were found in any of the cultivars. The anthocyanidin levels observed were as high as 78 mg per 100 g FW during tuber growth, however, fully matured tubers contained only 10 to 39 mg anthocyanidins per 100 g FW. Anthocyanidin levels were moderately correlated with global solar irradiation (r 0,6252) but not with rainfall or daily temperat

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    237

  • Číslo periodika v rámci svazku

    N

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    981-988

  • Kód UT WoS článku

    000406199900123

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85020702813