Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kvalitu ovlivňuje mnoho faktorů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F09%3A29849" target="_blank" >RIV/60460709:41210/09:29849 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00027014:_____/09:#0001024

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kvalitu ovlivňuje mnoho faktorů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kvalita krmiv velmi často významně rozhoduje o kvalitě mléka a masa. Kvalitu krmiv lze hodnotit podle několika kritérií, které navíc mohou být na různé úrovni. Hodnoceno bylo 15 kukuřičných hybridů pěstovaných ve stejných podmínkách, při shodné agrotechnice. Cílem bylo zjistit vztahy (korelace) mezi obsahem a stravitelností vlákniny a ostatních kvalitativních ukazatelů. Pro porovnání hodnocených ukazatelů byla použita vícerozměrná analýza hlavních komponent. Z analýzy vyplývá, že se stoupající sušinou se zvyšoval obsah škrobu a netto energie, ale klesal obsah vlákniny i dusíkatých látek. I když stravitelnost vlákniny klesala, hodnoty netto energie se nezávisle zvyšovaly z důvodu rostoucího obsahu škrobu Výsledky jsou orientační a v dalších letech budevýzkum pokračovat.

  • Název v anglickém jazyce

    The quality is affected by many factors

  • Popis výsledku anglicky

    Quality of feedstuffs very often significantly influenced quality of milk and meet. Quality of feedstuffs can be evaluated by a few criteria, which can be in addition in a different level. The subject of study consisted of 15 maize hybrids grown in the same conditions, with identical technology. The goal was to assess the correlations among the contents and the digestibility of fibre, and other qualitative indicators. Multivariate principal component analysis was used to compare the relations among evaluated indicators. The analysis shows that the contents of starch and netto energy increased but the contents of fibre and protein decreased with growing DM. The increase of netto energy in spite of fibre and fibre digestibility decrease was conected withincreasing contents of starch. The results are preliminary and the research will continue in subsequent years.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI91A240" target="_blank" >QI91A240: Faktory ovlivňující nutriční hodnotu kukuřičných hybridů a kukuřičných siláží</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Náš chov

  • ISSN

    0027-8068

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    69

  • Číslo periodika v rámci svazku

    8

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus