Kvalitu ovlivňuje mnoho faktorů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F09%3A29849" target="_blank" >RIV/60460709:41210/09:29849 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027014:_____/09:#0001024
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvalitu ovlivňuje mnoho faktorů
Popis výsledku v původním jazyce
Kvalita krmiv velmi často významně rozhoduje o kvalitě mléka a masa. Kvalitu krmiv lze hodnotit podle několika kritérií, které navíc mohou být na různé úrovni. Hodnoceno bylo 15 kukuřičných hybridů pěstovaných ve stejných podmínkách, při shodné agrotechnice. Cílem bylo zjistit vztahy (korelace) mezi obsahem a stravitelností vlákniny a ostatních kvalitativních ukazatelů. Pro porovnání hodnocených ukazatelů byla použita vícerozměrná analýza hlavních komponent. Z analýzy vyplývá, že se stoupající sušinou se zvyšoval obsah škrobu a netto energie, ale klesal obsah vlákniny i dusíkatých látek. I když stravitelnost vlákniny klesala, hodnoty netto energie se nezávisle zvyšovaly z důvodu rostoucího obsahu škrobu Výsledky jsou orientační a v dalších letech budevýzkum pokračovat.
Název v anglickém jazyce
The quality is affected by many factors
Popis výsledku anglicky
Quality of feedstuffs very often significantly influenced quality of milk and meet. Quality of feedstuffs can be evaluated by a few criteria, which can be in addition in a different level. The subject of study consisted of 15 maize hybrids grown in the same conditions, with identical technology. The goal was to assess the correlations among the contents and the digestibility of fibre, and other qualitative indicators. Multivariate principal component analysis was used to compare the relations among evaluated indicators. The analysis shows that the contents of starch and netto energy increased but the contents of fibre and protein decreased with growing DM. The increase of netto energy in spite of fibre and fibre digestibility decrease was conected withincreasing contents of starch. The results are preliminary and the research will continue in subsequent years.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91A240" target="_blank" >QI91A240: Faktory ovlivňující nutriční hodnotu kukuřičných hybridů a kukuřičných siláží</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Náš chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Svazek periodika
69
Číslo periodika v rámci svazku
8
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—