Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Relationship Between Sorption Characteristic and Selected Functional Properties of Chemically Modified Waxy Maize Starches

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F19%3A39914344" target="_blank" >RIV/00216275:25310/19:39914344 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jfpp.13948" target="_blank" >https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jfpp.13948</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1111/jfpp.13948" target="_blank" >10.1111/jfpp.13948</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Relationship Between Sorption Characteristic and Selected Functional Properties of Chemically Modified Waxy Maize Starches

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aims of this study were to evaluate the effect of chemical modification of waxy maize starch on its sorption, pasting properties, and in vitro digestibility, and to investigate the relationships among tested properties. The research materials were octenyl succinate, acetylated, oxidized, and acetylated‐oxidized starches. Starch acetylation and octenyl succinylation decreased amount of moisture content adsorbed above 0.4 water activity. For all tested starches, the bound adsorption predominates over free adsorption. Esterification with octenyl succinic or acetic anhydrides increased pastes hot paste and final viscosities. The rapidly digestible starch content decreased after performed modifications of waxy maize starch. Correlation analysis showed that peak viscosity and breakdown parameter of starch pastes were largely dependent on the properties of sorbed water. Ratio of free to bound water (F/B) at different water activities correlated with the setback values and contents of slowly digestible and resistant starch fractions.

  • Název v anglickém jazyce

    Relationship Between Sorption Characteristic and Selected Functional Properties of Chemically Modified Waxy Maize Starches

  • Popis výsledku anglicky

    The aims of this study were to evaluate the effect of chemical modification of waxy maize starch on its sorption, pasting properties, and in vitro digestibility, and to investigate the relationships among tested properties. The research materials were octenyl succinate, acetylated, oxidized, and acetylated‐oxidized starches. Starch acetylation and octenyl succinylation decreased amount of moisture content adsorbed above 0.4 water activity. For all tested starches, the bound adsorption predominates over free adsorption. Esterification with octenyl succinic or acetic anhydrides increased pastes hot paste and final viscosities. The rapidly digestible starch content decreased after performed modifications of waxy maize starch. Correlation analysis showed that peak viscosity and breakdown parameter of starch pastes were largely dependent on the properties of sorbed water. Ratio of free to bound water (F/B) at different water activities correlated with the setback values and contents of slowly digestible and resistant starch fractions.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food Processing and Preservation

  • ISSN

    0145-8892

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    43

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    "13948-1"-"13948-11"

  • Kód UT WoS článku

    000478813700006

  • EID výsledku v databázi Scopus