Vliv mutace genu RYR1/C1843T a genu CAST/p.Ser638Arg na ukazatele kvality masa
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F10%3A47725" target="_blank" >RIV/60460709:41210/10:47725 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv mutace genu RYR1/C1843T a genu CAST/p.Ser638Arg na ukazatele kvality masa
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo kvantifikovat vliv SNP genu CAST a RYR1 na užitkové vlastnosti prasat, zahrnující vybrané znaky kvality masa a poukázat na důležitost kandidátních genů, jež jsou využívány ve šlechtitelských programech jako nástroj MAS. Z dosažených výsledků je zřejmé, že ve sledované populaci nebyl zastoupen genotyp nn u mutace C1842T genu RYR1. Přesto se prokázaly významné rozdíly ve svalovině sledovaných partií jatečného těla (MS, MLLT) mezi genotypy Nn a Nn, a to u EV, odkapu masové šťávy a pH45. Up.Ser638Arg genu CAST byla stanovena frekvence alel C (0,26) a A (0,74). Ač se v rámci mutace ve sledované populaci prasat prokázaly všechny genotypy (A/A=297, A/C=187, C/C=35), významný efekt polymorfizmu nebyl prokázán. Bylo zjištěno, že p.Ser638Arg genu CAST neovlivňuje jak pH45, tak odkap a texturu masa, významně však působí na elektrickou vodivost (EV) MLLT.
Název v anglickém jazyce
The effect of RYR1/C1843T gene and CAST/p.Ser638Arg on qualitative traits of meat
Popis výsledku anglicky
The calpastatin (CAST) affects the proteolytic system of meat in pig. Moreover, this gene belongs to candidate genes for the economically important traits in pigs. The objective of this work was to test the influence of the p.Ser638Arg of the CAST gene on selected producktion traits in pig hybrids. The allelic frequencies of p.Ser638Arg were: allele C 0,26 and allele A 0,74. We detected statistically significant differences in the electric conductivity of the MLLT. However, this study did not find significant influence on pH, drip loss, colour and meat tenderness. This study detected the influence of RYR1 gene on pH, drip loss and electric conductivity.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
4
Číslo periodika v rámci svazku
10
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—