Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The relationship between colour and other meat quality traits in Czech Large White pigs

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F13%3A00194052" target="_blank" >RIV/62156489:43210/13:00194052 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The relationship between colour and other meat quality traits in Czech Large White pigs

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this study was to compare the meat quality of pork meat from Czech Large White pigs divided into the different quality classes. The research was performed on chosen meat material selected from 144 pigs divided into RFN (n=74), PSE (n=66) and DFD (n=4). The focus was to study pH, electrical conductivity and drip loss in relation to colour measurements (CIELAB). PSE meat was characterised by low pHult (5.45), high electrical conductivity (10.77 mS.cm-1) and high drip loss (4.13 %), RFN meat statistically differed with a pH of 5.53, EC of 8.44 and drip loss of 2.87 %. Lighter meat had a tendency towards PSE. Mean values of pH and conductivity were in close correlation with drip loss (r = -0.29 and r = 0.38, resp.) and lightness L* (r = -0.64 and 0.47, resp.), and also between L* and drip loss (r = 0.57). The study shows the importance of measurement for whole meat quality determination. pH, EC and drip loss, with the addition of colour, are the basis of laboratory parameters an

  • Název v anglickém jazyce

    The relationship between colour and other meat quality traits in Czech Large White pigs

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to compare the meat quality of pork meat from Czech Large White pigs divided into the different quality classes. The research was performed on chosen meat material selected from 144 pigs divided into RFN (n=74), PSE (n=66) and DFD (n=4). The focus was to study pH, electrical conductivity and drip loss in relation to colour measurements (CIELAB). PSE meat was characterised by low pHult (5.45), high electrical conductivity (10.77 mS.cm-1) and high drip loss (4.13 %), RFN meat statistically differed with a pH of 5.53, EC of 8.44 and drip loss of 2.87 %. Lighter meat had a tendency towards PSE. Mean values of pH and conductivity were in close correlation with drip loss (r = -0.29 and r = 0.38, resp.) and lightness L* (r = -0.64 and 0.47, resp.), and also between L* and drip loss (r = 0.57). The study shows the importance of measurement for whole meat quality determination. pH, EC and drip loss, with the addition of colour, are the basis of laboratory parameters an

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    24

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    43-46

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus