Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Relationship between pork colour and ultimate meat quality parameters of the Czech Large White pigs

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F12%3A00190566" target="_blank" >RIV/62156489:43210/12:00190566 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Relationship between pork colour and ultimate meat quality parameters of the Czech Large White pigs

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In this study was compared two the meat quality classes of pork from Czech Large White Pigs. Samples of 144 pigs divided to the RFN (n=74), PSE (n=66) and DFD (n=4) was evaluated with pH, electrical conductivity, and drip loss in relation to colour measurements (CIELAB). RFN was represented with pHult 5.53, ECult 8.44 and drip loss 2.87 % and statistically differed from PSE group in low pHult (5.45), high electric conductivity (10.77 mS.cm-1) and high drip loss (4.13 %). Lighter meat had a progressive tendency to PSE. Mean values of pH and conductivity were in close correlation with drip loss (r = -0.29 and r = 0.38, resp.) and lightness L* (r = -0.64 and 0.47, resp.), and also between L* and drip loss (r = 0.57). Lightness L* was also near correlated(r = 0.67) with yellowness (b*), while redness a* had not so significant role.

  • Název v anglickém jazyce

    Relationship between pork colour and ultimate meat quality parameters of the Czech Large White pigs

  • Popis výsledku anglicky

    In this study was compared two the meat quality classes of pork from Czech Large White Pigs. Samples of 144 pigs divided to the RFN (n=74), PSE (n=66) and DFD (n=4) was evaluated with pH, electrical conductivity, and drip loss in relation to colour measurements (CIELAB). RFN was represented with pHult 5.53, ECult 8.44 and drip loss 2.87 % and statistically differed from PSE group in low pHult (5.45), high electric conductivity (10.77 mS.cm-1) and high drip loss (4.13 %). Lighter meat had a progressive tendency to PSE. Mean values of pH and conductivity were in close correlation with drip loss (r = -0.29 and r = 0.38, resp.) and lightness L* (r = -0.64 and 0.47, resp.), and also between L* and drip loss (r = 0.57). Lightness L* was also near correlated(r = 0.67) with yellowness (b*), while redness a* had not so significant role.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Šlechtění na masnou užitkovost a aktuální otázky produkce jatečných zvířat

  • ISBN

    978-80-7375-645-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    173-176

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Mendelova univerzita v Brně

  • Datum konání akce

    12. 9. 2012

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku