Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Tvrdost zrna pšenice jako ukazatel charakteristiky mletí

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F10%3A48622" target="_blank" >RIV/60460709:41210/10:48622 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Tvrdost zrna pšenice jako ukazatel charakteristiky mletí

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tvrdost zrna byla stanovena podle metodiky AACC 55-30 Index velikosti částic pro pšenici (Particle size index - PSI). Nižší podíl propadu sítem je u tvrdšího endospermu s nižší hodnotou PSI %. Mletí zrna bylo provedeno na laboratorním mlecím automatu Bühler MLU 202. Většina odrůd měla hodnoty tvrdosti v úzkém rozmezí 11 ? 14 PSI %. Menší zastoupení je u materiálů s tvrdostí 15 ? 20 PSI % a u měkkých odrůd nad 21 PSI %, které jsou většinou charakterizovány nepekařskou jakostí C. U materiálů v rozmezí tvrdosti zrna 11 ? 14 PSI % je většinou vyšší celková výtěžnost mouk, vymílacích mouk a krupic, tj. mlynářsky příznivé vlastnosti zrna pšenice pro zpracování ve mlýně.

  • Název v anglickém jazyce

    Wheat grain hardness as a marker of milling characteristic

  • Popis výsledku anglicky

    Grain hardness was determined according to methodology of AACC 55-30 Particle size index for what - PSI. Lower ratio of throughs is in harder endosperm with lower PSI % value. Grain milling was performed on laboratory milling automat Bühler MLU 202. Mostof cultivars had hardness values in the range of 11 ? 14 PSI %. Minority had hardness values in the range of 15 ? 20 PSI % and in soft cultivars it was above 21 PSI %, which are mostly characterized by non-baking quality C. In these cultivars the endosperm is decomposed to small particles at the beginning of milling. In materials with grain hardness in the range of 11 ? 14 PSI % the total flour yield is mostly higher and wheat grain properties are favourable for processing in the mill.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1G58076" target="_blank" >1G58076: Charakteristiky škrobu a bílkovin zrna pšenice pro nepotravinářské využití; donory cenných znaků, vhodné odrůdy a pěstitelské technologie.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Obilnářské listy

  • ISSN

    1212-138X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    18

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus