Tvrdost zrna pšenice jako ukazatel charakteristiky mletí
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F10%3A48622" target="_blank" >RIV/60460709:41210/10:48622 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Tvrdost zrna pšenice jako ukazatel charakteristiky mletí
Popis výsledku v původním jazyce
Tvrdost zrna byla stanovena podle metodiky AACC 55-30 Index velikosti částic pro pšenici (Particle size index - PSI). Nižší podíl propadu sítem je u tvrdšího endospermu s nižší hodnotou PSI %. Mletí zrna bylo provedeno na laboratorním mlecím automatu Bühler MLU 202. Většina odrůd měla hodnoty tvrdosti v úzkém rozmezí 11 ? 14 PSI %. Menší zastoupení je u materiálů s tvrdostí 15 ? 20 PSI % a u měkkých odrůd nad 21 PSI %, které jsou většinou charakterizovány nepekařskou jakostí C. U materiálů v rozmezí tvrdosti zrna 11 ? 14 PSI % je většinou vyšší celková výtěžnost mouk, vymílacích mouk a krupic, tj. mlynářsky příznivé vlastnosti zrna pšenice pro zpracování ve mlýně.
Název v anglickém jazyce
Wheat grain hardness as a marker of milling characteristic
Popis výsledku anglicky
Grain hardness was determined according to methodology of AACC 55-30 Particle size index for what - PSI. Lower ratio of throughs is in harder endosperm with lower PSI % value. Grain milling was performed on laboratory milling automat Bühler MLU 202. Mostof cultivars had hardness values in the range of 11 ? 14 PSI %. Minority had hardness values in the range of 15 ? 20 PSI % and in soft cultivars it was above 21 PSI %, which are mostly characterized by non-baking quality C. In these cultivars the endosperm is decomposed to small particles at the beginning of milling. In materials with grain hardness in the range of 11 ? 14 PSI % the total flour yield is mostly higher and wheat grain properties are favourable for processing in the mill.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1G58076" target="_blank" >1G58076: Charakteristiky škrobu a bílkovin zrna pšenice pro nepotravinářské využití; donory cenných znaků, vhodné odrůdy a pěstitelské technologie.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Obilnářské listy
ISSN
1212-138X
e-ISSN
—
Svazek periodika
18
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—