Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení mlynářské kvality – soubory ozimé pšenice a špaldy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43928435" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43928435 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení mlynářské kvality – soubory ozimé pšenice a špaldy

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Mezi trojicí ozimých pšenic a pěticí špald byly z pohledu mlynářské kvality potvrzeny rozdíly, způsobené intenzivnějším šlechtění pšenice již od 40. let 20. století (Mezinárodní centrum pro zlepšení kukuřice a pšenice – CIMMYT; sídlo v městě Mexico City, stát Mexiko). Odrůdy ozimé pšenice, zařazené v této studii, prokázaly vyšší tvrdost zrna podle podílu přepadu na sítě 0,075 mm (metoda Particle Size Index) a zároveň průkazně vyšší hodnoty hmotnosti tisíce zrn i objemové hmotnosti (až o 158 g/l, v průměru o 75 g/l). Tvrdost a objemová hmotnost zrna se do výtěžnosti hladké mouky při zkušebním mletí promítly navzájem opačně – tvrdost negativně, zatímco objemová hmotnost kladně. Průměrně bylo zrno trojice ozimých pšenic velmi tvrdé (hodnota PSI 10,1), zatímco pětice odrůd špaldy pouze tvrdé (PSI 15,2). Na laboratorním mlýně CD1 Auto, umožňujícím zisk dvou pasáží, byla celková výtěžnost hladké mouky pro tyto pšenice v průměru o 4 procentní body nižší (57,1 % proti 61,0%).

  • Název v anglickém jazyce

    Assessment of milling quality - sets of winter wheat and spelt

  • Popis výsledku anglicky

    Among the three varieties of winter wheat and five of spelt, differences have been confirmed from the point of view of milling quality, caused by more intensive wheat breeding since the 1940s (International Center for the Improvement of Maize and Wheat – CIMMYT; headquarters in Mexico City, State of Mexico). The winter wheat varieties included in this study demonstrated a higher grain hardness according to the proportion of overflow on the sieve of 0.075 mm (Particle Size Index method) and at the same time significantly higher values of the of thousand kernel weight and the hectolitre weight (about up to 158 g/l, on average about 75 g /l). During a laboratory milling proof, grain features hardness and hectolitre weight were reflected in the yield of fine-milled flour in the opposite way – hardness had a negative, while the hectolitre weight a positive effect. On average, the grain of the three winter wheats fell into category very hard (PSI value 10.1), while the five spelt varieties were into the hard one (PSI 15.2). On the CD1 Auto laboratory mill, allowing for a two-stream milling, the total yield of fine-milled flour was on average about 4 percentage points lower for these winter wheat specimens compared to spelt ones (57.1% vs. 61.0%).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlynářské noviny

  • ISSN

    1214-6374

  • e-ISSN

    1802-1921

  • Svazek periodika

    35

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    6-7

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus