Hodnocení mlynářské kvality – soubory ozimé pšenice a špaldy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43928435" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43928435 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení mlynářské kvality – soubory ozimé pšenice a špaldy
Popis výsledku v původním jazyce
Mezi trojicí ozimých pšenic a pěticí špald byly z pohledu mlynářské kvality potvrzeny rozdíly, způsobené intenzivnějším šlechtění pšenice již od 40. let 20. století (Mezinárodní centrum pro zlepšení kukuřice a pšenice – CIMMYT; sídlo v městě Mexico City, stát Mexiko). Odrůdy ozimé pšenice, zařazené v této studii, prokázaly vyšší tvrdost zrna podle podílu přepadu na sítě 0,075 mm (metoda Particle Size Index) a zároveň průkazně vyšší hodnoty hmotnosti tisíce zrn i objemové hmotnosti (až o 158 g/l, v průměru o 75 g/l). Tvrdost a objemová hmotnost zrna se do výtěžnosti hladké mouky při zkušebním mletí promítly navzájem opačně – tvrdost negativně, zatímco objemová hmotnost kladně. Průměrně bylo zrno trojice ozimých pšenic velmi tvrdé (hodnota PSI 10,1), zatímco pětice odrůd špaldy pouze tvrdé (PSI 15,2). Na laboratorním mlýně CD1 Auto, umožňujícím zisk dvou pasáží, byla celková výtěžnost hladké mouky pro tyto pšenice v průměru o 4 procentní body nižší (57,1 % proti 61,0%).
Název v anglickém jazyce
Assessment of milling quality - sets of winter wheat and spelt
Popis výsledku anglicky
Among the three varieties of winter wheat and five of spelt, differences have been confirmed from the point of view of milling quality, caused by more intensive wheat breeding since the 1940s (International Center for the Improvement of Maize and Wheat – CIMMYT; headquarters in Mexico City, State of Mexico). The winter wheat varieties included in this study demonstrated a higher grain hardness according to the proportion of overflow on the sieve of 0.075 mm (Particle Size Index method) and at the same time significantly higher values of the of thousand kernel weight and the hectolitre weight (about up to 158 g/l, on average about 75 g /l). During a laboratory milling proof, grain features hardness and hectolitre weight were reflected in the yield of fine-milled flour in the opposite way – hardness had a negative, while the hectolitre weight a positive effect. On average, the grain of the three winter wheats fell into category very hard (PSI value 10.1), while the five spelt varieties were into the hard one (PSI 15.2). On the CD1 Auto laboratory mill, allowing for a two-stream milling, the total yield of fine-milled flour was on average about 4 percentage points lower for these winter wheat specimens compared to spelt ones (57.1% vs. 61.0%).
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlynářské noviny
ISSN
1214-6374
e-ISSN
1802-1921
Svazek periodika
35
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
6-7
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—